navigatie overslaan

Artikel

Ondernemer: Jan Nijhuis

  • Leestijd 3
  • Gelezen 575 keer

'Het is de beleving. Mensen zijn altijd enthousiast!'

Hoe zijn aardbeien of asperges uiteindelijk op het bord liggen, aspergeboer Jan Nijhuis is er niet zo mee bezig. Voor hem telt vooral de kwaliteit van zijn producten. Verscheidene restaurants uit de regio kiezen bewust voor de Vechtdal-asperge uit Diffelen én voor de verse aardbeien.

Hij ziet er honderden op een dag, maar ook voor Jan Nijhuis is de asperge nog altijd een delicatesse. Volgens de ondernemer is het korte seizoen de kracht van zijn unieke product. “Het is de beleving. Doordat de asperge maar een aantal maanden verkrijgbaar is, zijn de mensen altijd enthousiast.”

Het asperge-seizoen is dan wel voorbij, het blijft een komen en gaan aan de Rheezerweg. In de boerderijwinkel is altijd reuring. De dagverse aardbeien gaan als warme broodjes over de toonbank en ook de vele aantrekkelijke streekproducten als kaas, bier, natuurvlees, meel, wijn en honing, zijn in trek.

Vliegende start
De asperge blijft voor de meeste mensen de belangrijkste reden om een bezoekje te brengen aan de boerderijwinkel van Nijenhuis. Het vroege voorjaar bezorgde Het Nijenhuis een vliegende start van het aspergeseizoen. “De echte liefhebbers hangen na de eerst zonnestralen al aan de lijn. Zij hadden geluk dit jaar. Eind maart zijn we al begonnen met steken. Nooit eerder waren we zo vroeg”, vertelt Jan. “Tijdens de opening op 16 april hadden we al volop asperges.”

De aspergeoogst is altijd afhankelijk van het weer. Het donkere en witte plastic werden weer regelmatig afgewisseld om de productie te versnellen al dan niet te vertragen. Een onzekere en arbeidsintensieve tijd. Voor Jan en zijn personeel was het drie maanden bikkelen tussen de aspergebedden. En dat al meer dan dertig jaar. Tijden veranderen, maar nog altijd staat hij elk voorjaar met de handen in de zwarte grond waar elke asperge handmatig op de goede lengte moet worden afgesneden.

Natuurgebied
Waar het voor aspergeboer Jan ooit begon in de garage vanwaar hij notaris, dokter en andere welgestelden in een schoenendoos het witte goud mee gaf, is dat nu wel anders. Vandaag de dag lijkt de asperge van iedereen. Van toprestaurants tot lokale inwoners en groenteboeren tot campinggasten, iedereen lijkt de weg te kennen naar Diffelen. Op het erf aan de Rheezerweg staat tegenwoordig een heel bedrijf. Naast de boerderijwinkel is Jan ook de trotse bezitter van een natuurgebied met aanlegsteiger. “Zo kunnen we alles met elkaar verbinden en de bekendheid van de asperge en van het Vechtdal nog meer vergroten. Ik ben boer, maar op één of andere manier heeft de asperge zoveel aandacht getrokken, dat het nu veel meer is dan dat…”

Ga naar de website van het Nijenhuis

Wat vind je van dit artikel?