navigatie overslaan

Artikel

Ondernemer: Hans Noorman

  • Leestijd 2
  • Gelezen 655 keer

Tussen de koperen ketels proef en beleef je de oorsprong van de streek.

Het is Brouwerij Avereest die na honderd jaar de rijke geschiedenis van het ambachtelijk brouwen in het vroegere Reestdal weer laat herleven. In 1818 was het bierbrouwer Roelof Veeningen die de veenarbeiders voorzag van hun geliefde drank. De regio moest het lange tijd zonder doen, maar een eeuw later zet de geschiedenis zich voort.

Brouwerij Avereest is een zelfstandige brouwerij met eigen ketels. Het karakter van het platteland zie je terug in de namen van de bieren en in de huisstijl. De boerenzakdoek, blauwe tegeltjes en de Hollandse molen zijn typische items van de brouwerij.

Door hun bevlogenheid en traditionele manier van bereiden zorgen de brouwers onder aansturing van meesterbrouwer Hans Noorman, ervoor dat er zo min mogelijk van die originele smaak verloren gaat.

Streekbier met eigen verhaal en unieke smaak
“Om het bier en de streek op de kaart te zetten en de lokale bevolking onze biertjes te laten proeven, geven we ook rondleidingen en proeverijen”, vertelt Hans, die altijd op zoek blijft naar ultieme smaken. “Het combineren van verschillende mouten en hoppen en zoeken naar de juiste hoeveelheid specerijen; het blijft een prachtig spel. Smaak. Daar draait het allemaal om wanneer je het hebt over ambachtelijke producten.”

De bierkaart kent vier klassiekers waaronder de favoriete Dikke Bolle en Blonde Bertha, Volbloed en PK, bier met een knipoog naar de boerderij.

De vier moutige Hollands Blauwe bieren, zoals Eigenwiez, Lanterfanter, Mafkees en Klungel, doen Hollanders in het buitenland verlangen naar een typisch Hollands biertje.

Ook is er een smaakvol biertje voor elk seizoen, zoals Lentegenot, Hopbubbels, Turfbok en Koukleum.

De hoppige bieren, als Pippi en Malloot, EdelPils en Zwarte Turf maken het assortiment van Brouwerij Avereest compleet.

Ga naar de website van Brouwerij Avereest

Wat vind je van dit artikel?