navigatie overslaan

‘We hadden nooit gedacht dat het zo’n succes zou worden’

Ondernemer: Erna en Karin Bosman

  • Leestijd 3
  • Gelezen 130 keer

Hoeve Bosman draait het hele jaar door

Wanneer er ook maar een glimp van het voorjaar te bespeuren valt, zijn ze bij de ijsboerderij Hoeve Bosman in De Krim in de hoogste staat van paraatheid. Vanaf maart houden ze de weersberichten goed in de gaten. Zo gauw het kwik stijgt naar de 15 graden weten moeder en dochter Erna en Karin Bosman dat er extra werk aan de winkel is. Stil zitten ze nooit. ‘We draaien het hele jaar door ijs.’ Sinds corona bestellen ook veel supermarkten het ambachtelijke ijs. Daardoor gaat het werk op de ijshoeve eigenlijk altijd door. Ook de boerderijwinkel en het ijshuisje op het erf van de familie zijn het hele jaar door geopend. Ook leveren zij aan campings en rustpunten. Veel toeristen komen de boerderij bezoeken, er is altijd volop bedrijvigheid bij de familie Bosman. Harde werkers, dat zijn het.

Gouden greep
De ijsboerderij is haar kindje. In november 23 jaar geleden ontstaan, door een piepkleine advertentie in een vakblad met de oproep ‘Maak van je eigen melk ijs’. Omdat in die tijd de melkprijs slecht was, leek het een mooie mogelijkheid om extra te verdienen. Bovendien had Erna de behoefte om meer thuis te zijn bij haar kinderen. Haar onregelmatige werktijden in de jeugdzorg braken haar op. Ze besloot het vijf jaar de tijd te geven. Het bleek een gouden greep. Niet meteen, maar naarmate Erna de smaak steeds meer te pakken kreeg, haar kennis uitbreidde, andere machines aanschafte en de smaken steeds verder verfijnde, bleek dat haar product aansloeg. Niet alleen bij particulieren, maar ook bij de horeca.

‘We hadden nooit kunnen bedenken, dat het zo’n succes zou gaan worden’, lacht Erna bescheiden en nog altijd verbaasd over de enorme populariteit van haar ambachtelijke ijs. ‘Soms kan ik het bijna niet geloven. Onze klanten komen echt van heinde en ver. Met veel ondernemers in de regio hebben we een samenwerking en nemen we elkaars producten af. Ook dat is een hele mooie ontwikkeling. En ja, verder vertel ik heel graag het verhaal van onze mooie boerderij. Elke keer weer als de mensen na afloop stralend hun weg vervolgen en ons succes wensen, dan word ik zo blij vanbinnen. Echt heel bijzonder.’

Manier van leven
Met heel veel plezier runt Erna nu samen met haar dochter de ijsboerderij. ‘Voor ons is het een manier van leven. We leggen onze hele ziel en zaligheid erin. Het voelt niet als werk. Ook onze kleindochters genieten elke dag. Echte boerderijkinderen zijn het. Heel fijn. We prijzen ons gelukkig dat we dit kunnen doen. Elke dag weer.’

Ga naar de website van Hoeve Bosman

Wat vind je van dit artikel?