navigatie overslaan

Artikel

Ondernemer: Peter en Klara van den Bosch

  • Leestijd 3
  • Gelezen 205 keer

‘De omgeving maakt het product’

Wat is er nu lekkerder dan een kom echte boerenyoghurt, – vla of kwark. Authentiek van smaak, een puur en eerlijk product met melk rechtstreeks van de koe. Op zuivelboerderij De Waard van Peter en Klara van den Bosch, gelegen op de groene en uitgestrekte velden van het Reestdal grazen de koeien, vanaf de koeiendans in april tot ver in het naseizoen, de lekkerste melk bij elkaar. Van een deel van die melk wordt (h)eerlijke zuivel uit het Reestdal gemaakt.

Voor Klara begon het ooit als hobby. Ze wilde yoghurt op de huis-, tuin- en keukenmanier bereiden, precies zoals haar moeder en haar oma dat vroeger deden. Door melk te verhitten op de kachel of het fornuis, de melk vervolgens terug te koelen naar 35 graden, yoghurt toe te voegen en dit gewikkeld in een handdoek op de verwarmingsketel twaalf uur warm te houden. De bereidingswijze uit grootmoederstijd leverde de meest pure smaak van yoghurt op. Een nieuw streekproduct werd in het Reestdal geboren.

Met zorg en aandacht gemaakt
Ze liet haar ‘brouwsels’ proeven aan vrienden en bekenden en die waren meer dan verrast. Steeds vaker kreeg ze de vraag of ze nog eens van die lekkere boerenyoghurt wilde maken en voordat Klara het goed en wel wist, besteedde ze een groot deel van haar tijd aan het maken van zuivelproducten uit de streek. Inmiddels in een ketel van 500 liter. Het arbeidsintensieve proces slokt veel van haar tijd op. En precies dat maakt ook de smaak. Met zorg en aandacht gemaakt, rechtstreeks van het land en met voldoende tijd en ruimte om de essentiële structuur te behouden en de echte smaak te laten ontstaan.

In coronatijd nam de populariteit van de zuivelproducten van De Waard een nog grotere vlucht. ‘Het verspreidde zich als een olievlek’, vertelt Klara, die haar baan in de zorg ervoor opgaf. ‘We zijn in die tijd ook steeds meer producten en verschillende smaken gaan maken. We leveren inmiddels aan veel supermarkten en streekwinkels in het Vechtdal, het Reestdal en een deel van Drenthe.’ Toch wil ze niet groter groeien, ondanks dat de markt ervoor is. ‘Natuurlijk streelt het ons ego’, lacht ze, ‘maar we vinden het juist de kracht van een streekproduct om een beperkt gebied te bestrijken. Daar blijven we trouw aan, anders heeft het de charme van een streekproduct niet meer. De omgeving maakt het product.’

Zo bijzonder
Meneer Hekman, die elke zaterdagochtend zijn inkopen komt doen in het streekwinkeltje van de Balkbrugse zuivelboerderij, steekt zijn waardering voor de zuivelproducten van zuivelboerderij De Waard niet onder stoelen of banken. ‘De smaak is zo puur, zo bijzonder. En zoveel gezonder. Ik kan het iedereen aanraden. Dit is hoe zuivel hoort te smaken en ik kan het weten. Ik kom zelf van de boerderij. Ik kom hier graag. Niet alleen voor de wekelijkse boodschappen, maar ook voor een praatje. Zo werkt dat hier in de streek.’

Ga naar de website van Zuivelboerderij de Waard

Wat vind je van dit artikel?