Zandverstuiving Rheezerbelten

Ten noorden van buurtschap Rheeze, een van vele mooie brinkdorpen die Hardenberg rijk is, liggen de Rheezerbelten. De Rheezerbelten is een opgestoven dekzandrug met eikenhakhout. Hier kunt u heerlijk picknicken en struinen door de forten van zand. Hoog bovenop de forten heeft u een prachtig uitzicht over het laaggelegen Vechtdal.

ZEKER DOEN: Picknicken, struinen door het duinzand,  wandelroute Rondom Rheeze, kinderroute Knof de Pad.

Landschap en cultuurhistorie
Ten noordoosten van de buurtschap Rheeze liggen de Rheezerbelten. De buurtschap is al sinds 1682 in gevecht met deze markante landschapselementen. Men liet de dekzandruggen met eiken beplanten, om het dorp te beschermen tegen stuivend zand. Deze eiken werden eens per 6 jaar van hun takken ontdaan. Het gevolg is dat we nu kunnen genieten van langgerekte stuifduinen met kreupelhout van prachtig ‘misvormde’ eiken. De Rheezerbelten steken wel 12 meter boven het omliggende land uit.

Fauna
Het zand van de Rheezerbelten is niet alleen geliefd bij kinderen. In de winter vinden diverse amfibieën waaronder kikkers en padden hier een goede overwinteringsplek. In het voorjaar verplaatsen de dieren zich naar de Rheezermaten voor de voortplanting. Er is een permanent paddenraster onder de Rheezerweg. De Rheezerbelten vormen ook voor de groene specht een zeer geschikte leefomgeving.

Flora
De Rheezerbelten bestaan voornamelijk uit aangeplante zomereiken. Deze eiken zijn in een ver verleden aangeplant om het stuiven van zand tegen te gaan. Naast deze eiken vindt u hier ook prachtige jeneverbessen en een klein heidegebied. In het heidegebied treft u onder andere dop-, struik- en kraaiheide aan. In de lager gelegen gebieden kunt u genieten van de brede stekelvaren, salomonszegel en hier en daar zelfs dalkruid.

Recreatie
De Rheezerbelten zijn vrij toegankelijk.  Het is een ideale plaats om samen met kinderen te ravotten in het zand en te struinen door het kreupelhout. De beste manier om meer van de Rheezerbelten en omgeving te zien is de wandeling Rheezerpad/Hardenberg te lopen. Bij het gelijknamige restaurant De Rheezerbelten kun je heerlijk bijkomen van een wandeling met een lunch, diner of alleen een drankje. Wil je liever iets luxer diner? Dan kun je plaatsnemen in De Bistro of bij de Brasserie van De Belten.

De leukste vakantie beleef je natuurlijk in deze regio!

Bekijk nu het aanbod in Hardenberg en boek uw onvergetelijke vakantie!

Bekijk het aanbod