De mooiste wandelroutes in de regio Hardenberg

Wandelen in de regio Hardenberg met behulp van het wandelnetwerk is heel simpel. Maar op deze site wordt het je nog gemakkelijker gemaakt. Je kunt hier namelijk gratis beschikbare wandelroutes downloaden. Of je nu wandelt in het bos, door de velden in de mooie regio Hardenberg kom je tot rust! Dus trek je fijnste wandelschoenen aan en ontdek de regio Hardenberg per voet. We hebben genoeg mooie wandelroutes voor je!

Gratis beschikbare wandelroutes - TIP

Gratis beschikbare wandelroutes - TIP

LENIPS-PAD LANGS DE GRENS 

Een route van 6 km langs twee landen. Een wandeling door een oude en ‘nieuwe’ omgeving, vernoemd naar het voormailge bezit van de heer Van Lennep. Het wandelpad wordt gemarkeerd door blauwe bordjes met ‘Lennips-pad’. Halverwege kun je op een bankje zitten waarbij je aan de ene kant naar Nederland kijkt en aan de andere kant naar Duitsland.

Bekijk de route op de website van Landschap Overijssel

WANDELROUTE REESTDAL

Een reis in de tijd is onmogelijk, maar een wandeling door het Reestdal is hiervoor een goed alternatief. Het essenlandschap straalt een bepaalde woestheid uit, die doet denken aan de middeleeuwen. Je vindt er bos- en houtwallen en veel hoogteverschillen, veroorzaakt door oude ophogingen van boerderijen en weilanden. De rode route is geschikt voor buggy’s. De oranje route is een laarzen pad en kan hier en daar drassig zijn. Deze oranje route is ook uitermate geschikt voor Nordic Walking.

WANDELROUTE OLDEMEIJER GROEN

Loop 6 km lang door het prachtig bos, langs het meertje met zand en kom helemaal tot rust door het geluid van de vogels. Even helemaal weg van de alledaagse dingen, dat kan bij de Oldemeijer. TIP: is het warm? Neem een pauze, trek je wandelschoenen uit en koel even af in het water van speelvijver de Oldemeijer.

Bekijk de wandelroute bij de Oldemeijer

ROUTE SIBCULO: VOL HISTORISCHE VERHALEN

Wie eens flink de benen wil strekken, denkt waarschijnlijk niet direct aan Sibculo. Toch is een wandeling rond deze kern in het uiterste puntje van Hardenberg de moeite meer dan waard. Het gebied bestaande uit stuwwallen, bossen, oude veengronden en het terrein van het middeleeuws klooster Groot Galilea is niet alleen mooi, maar staat bol van historische verhalen.

KIJKHEUVEL TAKKENHOOGTE

In het prachtige Reestdal tussen de provincies Overijssel en Drenthe ligt het gebied ‘Takkenhoogte’ of ook wel ‘Meeuwenveen’ genoemd. Hier ligt een natuurgebied met meertjes en de Schotse Hooglanders komen je tegemoet lopen. Wandel eens onderstaande wandeling van ongeveer 5 kilometer. Dan kom je langs de kijkheuvel waar je uitkijkt over het mooie landschap. Het is er prachtig!

Liever een wandeling van 7 kilometer? Dat kan ook! Tijdens deze wandeling wandel je langs de oude, bekende en mooie kerk van Oud-Avereest.
Wandelroute Wildenberg-Reestdal

Wandelroute Takkenhoogte

COLLENDOORN ROUTE: EEN NATUURGEBIED OP EEN VUILNISBELT

Een natuurgebied op een vuilnisbelt. Alleen al die gedachte maakt wandelen in Collendoorn tot iets bijzonders. Want zeg nou zelf, wandelen op heuvels waaronder bergen plastic, oud speelgoed, huisraad en ander afval ligt verborgen, is niet iets alledaags. De voormalige vuilstort is omgetoverd in een glooiend gebied. Een klein paradijsje op 20 meter hoogte, van waaruit je een prachtig uitzicht hebt over de omgeving en bij helder weer zelfs tot ver in Duitsland kan kijken.

Wandelroute Collendoorn (PDF)

ROUTE: RONDJE RHEEZE

De wandelkrant Te voet heeft de voor de verkiezing Wandelgemeente van het Jaar de route ‘Rondje Rheeze’ (12,8 kilometer) van de gemeente beoordeeld. De krant schreef over deze route: “Al direct vanaf de start loopt de wandelroute de bossen in. Een gevarieerd bos, soms open soms dicht, met heide, vijvers en zandverstuivingen. Die afwisseling blijft tot het einde van de wandeling. Rheeze is een kers op de taart. Na Rheeze loopt de route nog door de Rheezerbelten. Over hoge rivierduinen gaat het op en neer door het met bos beplante duingebied. Wie de moeite neemt de hoge duinen te beklimmen, heeft hier en daar – tussen de begroeiing door – een weids uitzicht over het Vechtdal. Een tweede kers op deze wandeltaart.”

Link Vechtdal Overijssel

OMMERSCHANS – 7 KM (1 uur en 50 min)

Verhalenpalen en borden geven onderweg informatie over de voorvaderen in de Ommerschans. Het vertelt ons zowel over de geschiedenis van het oude vestingwerk (1560-1640 en later), als over de roerige periode tijdens de Maatschappij van Weldadigheid (1818-1890).

TOEGANKELIJKHEID
Merendeels goed (half)verharde (bos)paden en stepping stones (niet altijd toegankelijk). De bospaden kunnen in een natte periode modderig zijn!

STARTPUNT & PARKEREN
Startpunt: parkeerplaats Ommerschans aan Balkerweg, 7739 PT Vinkenbuurt.

Link Landschap Overijssel Routeplanner

Rontien Reestdal Schrapveen – 3,8 km (60 min.)

De erosiedalen verloren hun aansluiting met de ‘oer-Vecht’ en het Reestdal ontstond. Ontdek tijdens dit ‘Rontien’ (streeknaam voor ‘rondje’) de karakteristieke buurtschappen, boerenlandweggetjes, unieke beekoversteken en (moerassige) hooilanden van Landschap Overijssel en Het Drentse Landschap.

TOEGANKELIJKHEID
Terrein hooilanden: vaak hoog, (nat) gras. Bij veel regen wordt het een laarzenpad.

STARTPUNT & PARKEREN
Startpunt: De Kruidenhoeve, Den Oosterhuis 10, 7707 PE Balkbrug.

Link Landschap Overijssel Routeplanner

JOGGEM EN DE OVERSTROMING VAN DE VECHT (3,5 KM)

Het prachtige Vecht- en Reestdal biedt ook fantastische kinderroutes. De eerste kinderfietsroute vertelt het verhaal van de Slag bij Ane, vanuit Joggem. De fietsroute rondom Ane kan gefietst worden door ouders met kinderen en draagt bij aan het op een speelse manier in beweging zetten van kinderen. De tweede route is een wandelroute van 3,5 kilometer over de overstroming van de Vecht. Tijdens deze route ontdek je al wandelend meer over het Vechtpark.

Bekijk de route

Ontrafel Haardens Mysterie – 3,3 km (50 min)

Ben je 10 jaar of ouder, stoer gekleed en houd je van AVONTUREN? Laat je uitdagen in deze Speur-App en ontrafel QUEESTE Haardens Mysterie! Je (S)tart met 50 punten: aan jou/jullie de opdracht om er méér van te maken! Let op: Niet bij elke afslag een signaal. Tip: Loop de route op kaart bol/pijl.

STARTPUNT & PARKEREN

Camping Si-Es-An, De Haar 7, 7707 PE Balkbrug.

Link Landschap Overijssel Routeplanner

BALKBRUG FOODWALK DE WHEEM

Samen met je team en de chef-kok de natuur in op zoek naar alles wat eetbaar is. De wandeling duurt ongeveer 1,5 uur en bij terugkomst staat en een heerlijk apparetief voor je klaar. Met de kruiden, planten en bloemen die geplukt zijn samen heerlijke gerechten bereiden. Aansluiten gezamenlijk genieten van al het lekkers wat bereid is.

Dit kan met: Een drie gangen diner maken, of een proeverij van de BBQ, of een vitale lunch met oerbroden en diverse zelf bereide smeersels uit de natuur. Minimale deelname 8 personen. Vraag naar de mogelijkheden bij de Proefkamer Het Reestdal

 

Link Proefkamer

DEDEMSVAART: TOEN EN NU – 8 KM (2 uur)

Geschiedenis saai? Niet op deze prachtige cultuurhistorische (gezins)route! Een wandeling langs kalkovens, kinderboerderij, waterplas Kotermeer en het Tijdpad door het veendorp Dedemsvaart. Met onderweg veel speelmogelijkheden voor kinderen.

TOEGANKELIJKHEID
De rondwandeling voert over (halfverharde) voetpaden en wegen door het veendorp Dedemsvaart. Deze route is ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

STARTPUNT
Startpunt (1): parkeerplaats HVA, Langewijk 166, 7701 AK Dedemsvaart (naast school Zeven Linden).

Link Landschap Overijssel Routeplanner

KNOF DE PAD – 1,5 KM (20 min.)

Ken je Knof? Knof is kok bij Restaurant De Rheezerbelten. Gisteravond bakte hij nog de lekkerste pannenkoeken van Rheeze. En nu? Nu is hij weg! Verdwenen, niemand weet waarheen. Help jij mee Knof te zoeken en de verdachte aan te wijzen? Een mysterie dat vraagt om echte speurneuzen. Volg de sporen!

PARKEREN
Startpunt: Restaurant De Rheezerbelten, Grote Beltenweg 1, 7771 SX Hardenberg

Link Landschap Overijssel Routeplanner

VOE(T)DSEL AAN DE VECHT – 6 KM (1 uur en 40 min. )

Langs de oevers van de Vecht strekt zich een prachtig landschap uit. Beleef het Vechtpark en ontdek eetbare planten in bermen en langs de waterkant. Rolstoelgebruikers kunnen op sommige delen de oranje alternatieve route volgen. Er is dan wel enige spierkracht vereist in verband met hellingen.

STARTPUNT
De wandeling start bij natuuractiviteitencentrum De Koppel.

Link Landschap Overijssel

De leukste vakantie beleef je natuurlijk in deze regio!

Bekijk nu het aanbod in Hardenberg en boek jouw onvergetelijke vakantie!

Bekijk het aanbod