Wandelroute Collendoorn

Een natuurgebied op een vuilnisbelt. Alleen al die gedachte maakt wandelen in Collendoorn tot iets bijzonders. Want zeg nou zelf, wandelen op heuvels waaronder bergen plastic, oud speelgoed, huisraad en ander afval ligt verborgen, is niet iets alledaags. Toch is daar verbazingwekkend genoeg niets van terug te vinden.

De voormalige vuilstort is omgetoverd in een glooiend gebied waar koeien en paarden vredig grazen op de groene weiden. Waar bomen, planten, vogels, vlinders en paddenstoelen welig tieren en fiets-, ruiter- en wandelpaden elkaar kruisen. Een klein paradijsje op 20 meter hoogte. Vanaf de bult heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Bij helder weer kun je zelfs tot ver in Duitsland kijken. Lees meer over de route hieronder.

Route wandelen? Download de route hier.

 

Cowboy PonyParkCity: “25 hectare middenin wandelgebied” 

Volgens cowboy Hein Nijkamp is het een prachtig gebied om doorheen te wandelen. Dat doet hij dan ook regelmatig. Soms samen met zijn vrouw, maar in elk geval tweemaal per week voor zijn werk. Want de cowboy werkt al 43 jaar bij PonyParkCity, dat met een oppervlakte van 25 hectare middenin het wandelgebied ligt. “We zijn ooit begonnen met 12 huisjes, waarbij een pony bij het inventaris hoorde”, vertelt hij. “In de loop der jaren is dat uitgegroeid tot 200 vakantiewoningen en 400 pony’s. Het is mijn taak om de pony’s te verzorgen. In de zomermaanden vermaak ik de kinderen die hier op vakantie zijn, geef ik ponyrijles en begeleid kinderen de oude vuilstort. Dat laatste doen we tweemaal per week en dat is voor zowel de kinderen als hun ouders een feest. Want zij lopen dan naast de pony’s om hun kinderen te begeleiden tijdens de ongeveer 2,5 kilometer lange rit.”

Heuvelachtig “Heeft wel iets weg van een Prairie”

Na al die jaren en de vele kilometers die hij er heeft gemaakt, is Hein nog steeds enthousiast over het terrein. “Van oudsher is de omgeving rondom Collendoorn vlak, maar de oude vuilnisbelt is heuvelachtig en heeft daardoor wel wat weg van een echte prairie, iets dat voor onze gasten erg leuk is. Het bos is nog vrij nieuw, maar nu al heel mooi. Je hebt er van die donkere lanen waar het vooral voor kinderen spannend is om doorheen te lopen of te rijden.

Veel konijnen, reeën, vogels en is er een kikkerburcht

Er zijn ook veel dieren zoals konijnen en reeën, er is een kikkerburcht en er zijn allerlei soorten vogels. Wie daar meer van wil weten is bij Boswachter Wiebe Tolman aan het goede adres. Want hij geeft wekelijks een rondleiding  door het gebied, waarbij hij met groepen wandelaars langs de nestkastjes loopt en hen van alles vertelt over de flora en fauna van dit natuurgebied”, vertelt hij. “In mijn vrije tijd rij ik er ook regelmatig zelf even een rondje met mijn paard of wandel ik er met mijn vrouw. De totale oppervlakte is misschien niet eens zo heel erg groot, maar er liggen toch maar liefst 4 verschillende wandelroutes, waarvan de langste ruim 11 kilometer telt. Je kunt je er dus echt goed vermaken. Maar wat ik persoonlijk misschien nog wel het allermooiste vindt van dit gebied is dat ze er voor 300 huizen in de buurt biogas uit de grond halen.”

 

 

Ontdek nog meer wandelroutes in de regio Hardenberg.

 

 

De leukste vakantie beleef je natuurlijk in deze regio!

Bekijk nu het aanbod in Hardenberg en boek uw onvergetelijke vakantie!

Bekijk het aanbod