Wandelen in de regio Hardenberg

Met 600 kilometer aan hoogwaardige wandelroute is de gemeente Hardenberg bij uitstek geschikt om te wandelen.

Wandelen in de regio Hardenberg met behulp van het wandelnetwerk is heel simpel. Maar het is nu nog makkelijker. Download hier de vijf gratis beschikbare wandelroutes en ontdek de regio Hardenberg! Kijk voor meer tips op Wandelen in de regio Hardenberg

Gratis beschikbare wandelroutes

Gratis beschikbare wandelroutes

Verspreid over de gemeente Hardenberg zijn een groot aantal wandelroutes aan elkaar gekoppeld in het Wandelnetwerk Vechtdal en Reestdal. Daarmee is Hardenberg een echte wandelgemeente. Wandelen met behulp van het wandelnetwerk is heel simpel. Maar op deze site wordt het je nog gemakkelijker gemaakt. Je kunt hier namelijk vijf gratis beschikbare wandelroute gratis downloaden. Dus trek je fijnste wandelschoenen aan en ontdek de regio Hardenberg per voet!

Download de gratis wandelroutes

WANDELNETWERK

WANDELNETWERK

In de gemeente zijn 33 punten waar u een wandeling kunt beginnen. Deze startpunten zijn te herkennen aan een informatiepaneel met daarop een overzichtskaart van alle routemogelijkheden in de directe omgeving.
Vanaf elk startpunt kunt u een rondwandeling maken van drie tot tien kilometer door de gekleurde pijlen op de routepalen te volgen. Wanneer u onderweg over wilt stappen op een andere kleur route, dan kan dit bij de genummerde routepalen, de zogenaamde keuzepunten.  Of vindt u het prettig om ook onderweg de Wandelkaart op zak te hebben? U kunt een wandelkaart kopen bij de Toerist Informatiepunten of kijk op www.wandeleninhetvechtdal.nl.

Wandelkaart kopen

Het Toeristisch Overstap Punt (TOP)

Het Toeristisch Overstap Punt (TOP)

Er zijn in de gemeente Hardenberg maar liefst 3 TOP’s te vinden, bij natuuractiviteitencentrum De Koppel in Hardenberg, bij natuurinformatiecentrum De Wheem in Oud Avereest en bij het NS-Station in Gramsbergen.

Parkeer hier de auto en geniet van een kopje koffie, voordat u vanaf hier al wandelend, fietsend of skeelerend de wijde omgeving intrekt.

Wandelen met gids

Wandelen met gids

Wil je met familie of collega’s het Vechtdal ontdekken? Maak dan een avondwandeling met de boswachter van Staatsbosbeheer. Tijdens de wandeling zie je hoe het langzaam donker wordt en de mist als sluierdeken over het landschap valt. Reeën trekken naar de bosrand op zoek naar eten, de uilen laten zich horen en jeneverbessen veranderen in ‘witte wieven’. Aanmelden bij boswachter Nico Arkes T 0523-261850 of via n.arkes@staatsbosbeheer.nl

Meer informatie

Wandelen met kids

Wandelen met kids

MENEER BEUK  – REESTDAL

Zijn je veters goed gestrikt? En heb je je zonnige humeur bij je? Dan ben jij er helemaal klaar voor om met meneer Beuk op ontdekkingsreis door het Reestdal te gaan. Dit is een mysterieus stukje natuur op de grens van Overijssel en Drenthe.

Je krijgt tijdens de vier kilometer durende wandeling een aantal doe-opdrachten van meneer Beuk, terwijl er voor jouw ouders/verzorgers interessante achtergrondinformatie over de boerderijen in de route staat beschreven.

De boerderijenroute start bij Natuurinformatiecentrum De Wheem, Oud Avereest 22, Balkbrug. De route is voor € 2,95 te koop bij Informatiepunt Hardenberg, de VVV kantoren in het Vechtdal Overijssel of via www.vechtdaloverijssel.nl.

KINDERSPEURTOCHT KNOF DE PAD

Knof is verdwenen. Knof is kok bij Bospaviljoen De Rheezerbelten. Knof moet gevonden worden! Maar hoe? Een mysterie dat vraagt om echte speurneuzen. Zo is er een sporenonderzoek gedaan. Dit leverde erg interessante bewijzen op. Toverspreuken, heksenkringen, kuilen graven, door paddentunnels kruipen en kikkersprongen maken. Er komt heel wat kijken bij het oplossen van zo’n groot mysterie. Is het ze gelukt het mysterie op te lossen?

Wie durft? De speurtocht ‘Het mysterie van de verdwenen kok’ is voor kinderen van 8-12 jaar, maar uiteraard mag de hele familie en ook jongere broertjes en/of zusjes meedoen. Een draagzak voor kinderen die niet kunnen lopen wordt geadviseerd. De route kost € 5,95 en is verkrijgbaar bij het Bospaviljoen De Rheezerbelten tevens startpunt van de route, en bij de Tourist Info in Hardenberg en Ommen.

SPEELNATUURPAD ‘OP AVONTUUR MET BAS DE DAS’

Wie slaapt er in het insectenhotel? En waar is de kikker gebleven? Loop samen de leuke en leerzame route voor het hele gezin! ‘Bas de Das’ is een speel-, ontdek- en belevingspad voor kinderen in het Reestdal. Volg de route en klim in groot vogelhuis of nestel je in het mezennest.

Volg Bas de Das en maak kennis met alle verstopplekken van de dieren in het Reestdal. De takkenril van de egel, een insectenmuur, de libellen en kikkerpoel, klim in het huisje van de specht en ervaar hoe het is om in een levensgroot koolmezenkast te zitten. Aan het eind van de route kun je spelen, klimmen, klauteren en hutten bouwen! De route is voor kinderen van 4-12 jaar en start bij Bezoekerscentrum de Wheem, Oud Avereest 22, Balkbrug.

 Joggem en de overstroming van de Vecht

Joggem komt de kamer inlopen. Hij ziet papa aan tafel zitten met een groot boek voor zich. Dat boek, dat kent Joggem niet. Joggem trekt het album wat naar zich toe. Hij ziet op de foto’s water, heel veel water. En huizen pal aan het water. En bomen ín het water. ‘Joh pap, was dat in het buitenland?’ ‘Nee, Joggem, dat is helemaal niet in het buitenland, maar hier in de buurt, in Hardenberg.

Dat is al wel een poos geleden, hoor. De foto’s zijn ruim twintig jaar oud. Het water van de rivier de Vecht stond toen heel hoog. Zo hoog, dat een paar stadjes bijna overstroomden, zoals Hardenberg. Nieuwsgierig geworden naar wat vader gaat vertellen? Trek dan de wandelschoenen aan en ontdek van het verhaal van het ontstaan van het Vechtpark. Door meerdere vragen goed te beantwoorden, krijg je een code waarmee je de kluis kunt openen! Hierin wacht een klein cadeautje. Het routeboekje is voor 1,50 euro te koop bij Natuuractiviteitencentrum De Koppel.

Wandelen in het Reestdal

Wandelen in het Reestdal

DE LOOP VAN DE REEST

Een aanrader om eens te wandelen! De Loop van de Reest laat je kennismaken met het unieke Reestdal op de grens van Drenthe en Overijssel. Hier kronkelt de Reest door een smal beekdal met kleurrijke hooilanden, eeuwenoude akkertjes, monumentale boerderijen en statige landgoederen. In totaal is de wandeling bijna 160 km lang, twee derde deel ervan gaat over onverharde wegen. Onderweg passeer je de Reest maar liefst twintig keer!

Wil je meer weten over de route? Het boekje met de hele wandeling is te koop voor €13,50 in verschillende boekwinkels of online.

De leukste vakantie beleef je natuurlijk in deze regio!

Bekijk nu het aanbod in Hardenberg en boek jouw onvergetelijke vakantie!

Bekijk het aanbod