navigatie overslaan

Recept

Asperge ijs

  • Leestijd 1
  • Gelezen 235 keer

Eric Otter, chef-kok bij restaurant De Rheezer Bistro: “Tijdens het aspergeseizoen wordt er normaal gesproken wel dertig kilo asperges per week verwerkt en gegeten. De asperge staat echt centraal in ons menu in deze periode. Uiteraard kiezen we voor lokale producten, dus serveren wij het witte goud van aspergeboerderij Het Nijenhuis. We proberen zoveel mogelijk van de asperge te gebruiken. De schilletjes zijn over en daar zit echt heel veel smaak in. We willen onze gasten verrassen en iets laten proeven dat ze thuis niet zo maar eten. Dit recept is daar een goed voorbeeld van. Het past bij onze manier van werken. We willen de gerechten graag spannend maken.”

Ingrediënten

  • 0,25 liter room
  • 0,25 liter volle melk
  • 200 gram invertsuiker (Recept invertsuiker: per kg suiker een halve liter water. Laten koken zodat suiker oplost. Wanneer dit kookt sap van 1 citroen toevoegen en 20 minuten laten doorkoken.)
  • 165 gram eigeel
  • 1 vanillepeul (gespleten)
  • 250 gram aspergeschillen

Bereidingswijze

Verwarm de room met de vanille en de aspergeschillen. Breng dit tegen de kook aan en laat het een half uurtje rustig trekken. De aspergeroom laten afkoelen en door een zeef halen. Meng dit vervolgens met de invertsuiker, eigeel en volle melk. Dit mengsel opdraaien in een ijsmachine. Heb je geen ijsmachine? Geen probleem. Zet het mengsel in een platte bak in de vriezer. Roer het gedurende 3 uur om de 30 minuten door, om ijskristallen te voorkomen. Laat het ijs daarna een nacht in de vriezer staan om goed te harden.

Lekkere tip

Bij De Rheezer Bistro krijg je uiteraard een feestje op je bord, maar je kunt asperge ijs simpel en lekker garneren met zomerfruit, zoals aardbeien of frambozen. Asperge ijs is ook heel lekker met rabarber!

Wat vind je van dit recept?