Artikel
Ondernemer: Wilma en Natasja
-
Leestijd 3
-
Gelezen 180 keer
Rheezerthee van eigen plantage is droom die uitkomt
Rheezerthee van eigen plantage is droom die uitkomt
Thee verbouwen, dat klinkt als een bezigheid die je alleen in een subtropisch klimaat in de bergen ergens in Azië tegenkomt, maar niets is minder waar. Ook dichtbij huis, in onze eigen regio, vind je een echte theeplantage. De familie Somer verbouwt in Rheeze haar eigen Rheezerthee. In elke uitgebalanceerde kop heet water proef je de streek.
Op een prachtige plek in Rheeze met uitzicht over de Vecht, ligt familiebedrijf de SomerWende. De familie Somer verhuisde een aantal jaren geleden van Ommen naar Rheeze. Een nieuwe wending in hun leven, want op deze nieuwe plek konden Henk, Wilma, Natasja en Mark hun dromen waarmaken. “We hebben een prachtige plek om te wonen en kunnen doen waar ons hart ligt. Meer heeft een mens niet nodig”, zegt Wilma tevreden.
Naast de verschillende Outdoor activiteiten waarbij een Tuk Tuk, Chopper, Fatbike, boot of kano geboekt kan worden, kan er bij de SomerWende genoten worden van heerlijke koffie en thee. En niet zomaar een kopje thee; de SomerWende thee komt van de eigen theeplantage en is daarmee een prachtig streekproduct waar veel over te vertellen is. De pioniers van de Nederlandse thee hier in het Verrukkelijk Vechtdal!
Een echt streekproduct
Een heerlijke kop Rheezerthee staat te trekken op tafel. Gastvrouw Wilma laat de gedroogde ingrediënten zien en ruiken. Alle bestanddelen van deze thee komen van eigen erf. Geteeld, geplukt, gedroogd, gemengd, geproefd en gezet met eigen hand.
In 2017 startte een proef met 5 theeplanten. Succes bleef niet uit. In 2018 groeiden er al 300 theeplanten en sinds 2020 groeien er 1000 theeplanten. Na een eerste grote oogst vond in 2021 de doorontwikkeling van de Rheezerthee plaats. Door het toevoegen van andere producten uit de streek is er een palet van heerlijke smaken gemaakt. “We hebben nu zes soorten thee van onze eigen plantage. Elke thee heeft zijn eigen mengsel. In principe komen alle ingrediënten van ons eigen land. We hebben een paar bedden aangelegd waar we munt, Vechtanjer en andere kruiden en veldbloemen kweken. Daarnaast hebben we een fijne samenwerking met onze ‘buren’. De Bessentuin in Brucht waar bosbessen, zwarte bessen en frambozen gekweekt worden, krijgen we het bessen- en frambozenblad. Het gedroogde blad is een groot basisbestanddeel voor al onze theeën.” Ook met de nabijgelegen Aspergeboerderij Het Nijenhuis in Diffelen werkt SomerWende samen. Tijdens het seizoen worden hun asperges gedroogd en verwerkt tot aspergethee. Wilma: “Dat is een heel bijzondere thee. We gebruiken hem bij de hartige gerechten tijdens de high tea’s. De gedroogde asperge is maar twee tot drie maanden houdbaar, dus echt een seizoensproduct.” Dit jaar is schoonzoon Mark voor het eerst begonnen met bijen houden. “We hopen volgend jaar dan ook thee met onze eigen honing ernaast te kunnen serveren.” Lokaal en duurzaam produceren ligt ons na aan het hart.
Thee is een verhaal dat geproefd moet worden!
Het hele proces van grond tot mond wordt ontdekt tijdens de rondleidingen. Naast een bezoek aan de theeplantage waar het verhaal van de reis van de thee wordt verteld, kan er gekeken worden hoe het droogproces van de thee gaat. In de droogruimte wordt uitgelegd hoe de thee wordt verwerkt en vervolgens is het tijd om te genieten van de Rheezethee onder het genot van bijpassende hapjes.