Tuinen in de regio Hardenberg

In en om de regio Hardenberg is een aantal pareltjes van tuinen te bezoeken. Naast de bekende tuinen van Mien Ruys, bezoek ook eens de Priona Tuinen, de scharreltuinen van Familie Mink of De Kruidenhoeve. Kom genieten en doe inspiratie op voor je eigen tuin of kom alleen ontspannen in de mooie tuinen.

Tuinen van Mien Ruys – Een overzicht van tuinarchitectuur vanaf 1924 tot nu, 30 inspirerende tuinen met experimenten op het gebied van ontwerp, beplanting en materialen. De tuinen van Mien Ruys in Dedemsvaart zijn haar levenswerk. Zij was één van de belangrijkste tuinarchitecten van de 20e eeuw. Ook vandaag de dag kun je een bezoek brengen aan deze bijzonder tuinen van Mien Ruys.

De Priona Tuinen – De Priona Tuinen zijn vanaf 1970 ontworpen door Henk Gerritsen en Anton Schlepers. Beiden opgeleid als kunstenaar, creëerden zij vanaf eind jaren ’70 een onconventionele tuin met een heel eigen sfeer. Het belangrijkste idee daarbij was dat de natuur het ontwerp mede bepaalt: de heggen en paden geven de kaders aan en daarbinnen vinden vaste én wilde planten een plek. Soms bedoeld, soms spontaan: een ‘wilde’ tuin binnen een duidelijke structuur. Het ontwerp was zo vernieuwend, dat de Tuinen al snel internationaal bekend werden. Nog steeds bezoeken jaarlijks mensen uit de hele wereld de Tuinen. Door in De Tuinkamer te eten helpt u ook mee aan het voortbestaan!

Vijvertuinen Ada Hofman – Deze schitterende 2,25 ha. omvattende vijvertuin is in 1987 aangelegd door Ada Hofman, auteur van verschillende vijverboeken. Ongeveer 30 tuinen met daarin 50 vijvers zijn geprojecteerd rondom drie grote natuurvijvers en vormen samen de grote tuin. Ada Hofman is er in geslaagd om één van de grootste verzamelingen planten, struiken en bomen van ons land bijeen te brengen. In de vijvers en ook in de tuin zijn veel dieren uitgezet, o.a. ringslangen, kikkers, hazelwormen, diverse vissoorten, salamanders en hagedissen. Lees meer over de Vijvertuinen van Ada Hofman.

Scharreltuinen familie Mink – De scharreltuinen van de familie Mink bestaan uit 3000 m2 met bloementuinen, een grassentuin, boomgaard, rozentuin en groentetuin. Je wordt verliefd op de prachtige tuinen vol kleur en laat je ook vooral inspireren.

De Kruidenhoeve – In de natuurvriendelijke sier-(kruiden)tuinen vind je een bos-, distel- en moestuin en een bijen- en vlindertuin met bijenstal. Een pad van bijna een kilometer voert langs de mooiste planten en plekjes. Voor kinderen is er een speurneuzenpad. Lees meer over De Kruidenhoeve in Balkbrug.

Tuinen van Mien Ruys

Tuinen van Mien Ruys

Wie van tuinen en tuinieren houd moet zeker eens een kijkje gaan nemen bij de Tuinen van Mien Ruys. De naam komt van een creatieve en het enthousiaste vrouw, tuinarchitect Mien Ruys. Zij heeft zeventig jaar lang haar ideeën over beplantingen en tuinarchitectuur gebruikt om een fascinerende tuin in Dedemsvaart te maken.

De Tuinen Mien Ruys bestaan uit dertig stijltuinen met zowel oude als nieuwe tuinideeën en beplant met allerlei planten. Er wordt veel geëxperimenteerd, daardoor zijn de tuinen een bron van inspiratie voor liefhebbers van tuinieren en tuinarchitectuur. Negen tuinen zijn zelfs een rijksmonument! Daarnaast kom je in de tuinen heerlijk tot rust en kun je gewoon een paar uur in stilte genieten van de prachtige tuinen…

Lees meer over deze prachtige tuinen

Priona Tuinen

Priona Tuinen

Over de Priona Tuinen zijn verschillende boeken verschenen, die in meerdere talen zijn vertaald en nog steeds klassiekers zijn in de tuinliteratuur, vooral Buiten is het Groen (2008).

Er zijn in al die jaren nooit bestrijdingsmiddelen of kunstmest gebruikt: de Tuinen worden ecologisch beheerd. Mede daardoor staan in de Tuinen meer dan 5.000 verschillende soorten planten, waarvan er veel zeldzaam en soms beschermd zijn. Door de natuurlijke omgeving, de grote diversiteit en het ecologische beheer bieden de Tuinen ook een goed thuis voor allerlei soorten dieren en insecten.

Inmiddels zijn Gerritsen en Schlepers overleden. De uitzonderlijke Tuinen die zij hebben nagelaten worden in hun geest voorgezet, zodat ook in de toekomst mensen van dit bijzondere tuinerfgoed kunnen genieten. Het onderhoud van de Priona Tuinen gebeurt grotendeels door vrijwilligers en met behulp van donateurs en sponsors.

Door in De Tuinkamer te eten helpt u ook mee aan het voortbestaan!

Meer weten over de ecologische tuinen?

Vijvertuinen Ada Hofman

Vijvertuinen Ada Hofman

De grote vijvertuin van 2,25 ha. is in 1987 aangelegd door Ada Hofman, auteur van verschillende vijverboeken. Ongeveer 30 tuinen met daarin 50 vijvers zijn geprojecteerd rondom drie grote natuurvijvers en vormen samen de grote tuin. Ada Hofman is er in geslaagd om één van de grootste verzamelingen planten, struiken en bomen van ons land bijeen te brengen. In de vijvers en ook in de tuin zijn veel dieren uitgezet, o.a. ringslangen, kikkers, hazelwormen, diverse vissoorten, salamanders en hagedissen. De groene kikkerpopulatie is de grootste van Nederland. Ook vogels komen graag in de tuin en het ijsvogeltje is een regelmatige gast. In de zomer en herfst komen de vlinders.

Uniek is ook de daktuin met vijver. Op de voormalige privé-woning van Ada Hofman is op drie meter hoogte een daktuin aangelegd van 600 m2. Vanaf de daktuin heeft de bezoeker een schitterend overzicht over de vijvertuin en over de in 1994 aangelegde privé-vijver.

Lees meer over de grote vijvertuinen

Scharreltuinen familie Mink

Scharreltuinen familie Mink

De Scharreltuinen van familie Mink bestaan uit een bloementuin, grassentuin, rozentuin, boomgaard en groentetuin.

De bloementuinen bestaan uit drie tuinen vol met planten en heesters. In de grassentuin staan heel veel grassen in combinatie met vaste planten. Elk jaar komen er weer prachtige rozen op in de rozentuin. In de boomgaard staat een serie hoogstam fruitbomen. Dit zijn ouderwetse rassen. Sierappeltjes, kleinfruit en bessenstruiken vind je onder andere in de groentetuin. Ook vind je daar afrikaantjes, goudsbloemen, gladiolen en natuurlijk rode boerenkool, gekleurde snijbiet en veel dahlia’s.

Kortom, je wordt verliefd op deze tuinen.

Meer weten over de scharreltuinen?

De Kruidenhoeve

De Kruidenhoeve

In de natuurvriendelijke sier-(kruiden)tuinen vind je een bos-, distel- en moestuin en een bijen- en vlindertuin met bijenstal. Een pad van bijna een kilometer voert langs de mooiste planten en plekjes.

Voor kinderen is er een speurneuzenpad. Ze krijgen een tas mee met hierin een boekje met opdrachtjes en de materialen om deze opdrachten uit te voeren. Bij een paaltje met een neus en een nummer moet een opdracht worden uitgevoerd.

Ook zijn er verschillende exposities te bewonderen.

Neem een kijkje in de Kruidenhoeve

Koppeltuinen

Koppeltuinen

Vanaf het erf van Natuuractiviteitencentrum De Koppel wandel je over het betonpad langs de bloemrijke graslanden. In de graslanden ligt een grote vijver met vuurplaats. Halverwege de tuin voert het pad rechtdoor naar de moestuinen en het bijen- en insectenhotel. Rechts daalt het af naar de maten, met een kleine meander die aansluit op de Vecht en plasdras gebied. Het is overal toegestaan het pad te verlaten en te struinen. Zo laat de tuin op kleine schaal de verschillende landschapstypen in de uiterwaarden van de Vecht zien en beleven.

De tuin biedt beleving van alle elementen: aarde, water, lucht en vuur. Het is de basis voor activiteiten zoals waterdiertjes zoeken, speurtochten, lessen, voorstellingen en kampvuur maken. Jong en oud mag hier weer kind zijn.

Lees meer

De leukste vakantie beleef je natuurlijk in deze regio!

Bekijk nu het aanbod in Hardenberg en boek jouw onvergetelijke vakantie!

Bekijk het aanbod