navigatie overslaan

Recept

Aspergerisotto met kruidenkaas

  • Leestijd 1
  • Gelezen 386 keer

Hannelore Huisjes heeft met deze aspergerisotto met kruidenkaas de recepten winactie gewonnen! En dat is niet gek, want deze risotto gemaakt met lokale producten is heer-lijk! Dus, maak hem gauw en geniet ervan.

Ingrediënten

  • 16 witte asperges (van Het Nijenhuis)
  • zout, suiker
  • 2 eetlepels olie
  • 2 sjalotjes, fijngesnipperd
  • 250 g risottorijst (arborio)
  • 1 dl droge witte wijn
  • ½ groentebouillonblokje
  • 300 g boerenkruidenkaas in blokjes (van Het Kaaskeldertje)
  • 2 takjes salie

Bereidingswijze

Was de asperges. Snijd de onderste 2 cm van de asperges en schil ze met een dunschiller vanaf de kop naar beneden (of koop ze geschild bij Het Nijenhuis).
Snijd de asperges in schuine stukjes van 3 cm en kook ze in water met zout en een beetje suiker in ca. 5 min. beetgaar. Laat ze vervolgens van het vuur af in het vocht staan.
Verhit ondertussen de olie in een kookpan en fruit op middelhoog vuur de sjalotjes even zonder ze te kleuren. Voeg vervolgens de rijst toe en fruit het geheel in 1-2 min. glazig. Voeg de wijn toe en blijf roeren tot het vocht volledig is opgenomen. Voeg vervolgens 4 dl aspergekookvocht toe en kruimel het bouillonblokje erin. Breng de risotto aan de kook.
Kook de risotto afgesloten op laag vuur in 25 min. gaar en roer regelmatig. Voeg indien nodig na 20 min nog 1 dl. vocht toe. Een goede risotto is licht vochtig, maar wel los van structuur. Schep de asperges door de risotto en warm nog even door.
Schep als laatste de kaasblokjes (Jan van Het Kaaskeldertje in het centrum van Hardenberg weet precies welke kaas hier het lekkerst voor is; de kruidenbunkerkaas met pijnboompitjes) erdoor en garneer met salie. Lekker met groene voorjaarsgroenten als peultjes en tuinbonen.

Lekkere tip

En als toetje.... neem een yoghurtijsje met bosvruchten van Hoeve Bosman uit De Krim!

Wat vind je van dit recept?

Geschreven door Hannelore