Topsporter: Sven Profijt

Als klein jongentje wist Sven al goed wat hij wilde: een vechtsport beoefenen. Samen met zijn ouders stapte hij in de wereld van het kickboksen. Sven Profijt bleek een talent. Zijn nuchtere houding en ijzeren mentaliteit brachten hem naar de top van zijn geliefde sport.

Hij probeerde judo en volgde eens een lesje karate, maar kickboksen bleek de sport waar de 11-jarige Sven uit De Krim zijn energie in kwijt kan. Zo’n tien uur per week is de sporter te vinden bij 9JA GYM in Hoogeveen waar hij elk jaar beter wordt.

De sport vraagt veel van de jonge tiener. Zijn agenda staat vol met toernooien en kickboksgala’s. “Ik ben altijd bezig met voeding en met mijn gewicht, want voor een toernooi word je gewogen. Dat is altijd weer spannend”, vertelt Sven. Als anderen aan de patat zitten, gaat hij voor een gezonde variant en feestjes in het dorp moet hij soms overslaan door een wedstrijd. “Ik vind het soms wel jammer, maar ik weet waarvoor ik het doe”, zegt hij vastberaden.

Beroemde kickbokser
“Ik wil een beroemde kickbokser worden, zoals Rico Verhoeven, en grote toernooien winnen.” Zijn ouders Arend en Bianca steunen hem. “We zien dat hij leeft voor de sport. Het is zijn uitlaatklep. Hij gaat ervoor”,zegt Bianca. “Wij hoeven er nooit achteraan, moeten hem eerder afremmen. Als we ‘s ochtends om zeven uur de bokszak alweer horen bijvoorbeeld.”

Eind januari werd zijn bevlogenheid maximaal beloond. In Engeland op het EK wist hij na een spannende finale de belt in ontvangst te nemen. Europees kampioen in zijn klasse. Niet alleen Sven, maar ook zijn ouders zijn supertrots op deze prestatie. “Hij is nooit zenuwachtig. Het is bewonderingswaardig hoe relaxed hij er in staat.” Vader Arend: “Het kickboksen is een apart wereldje, maar ook een mooie sport. Je leert voor jezelf opkomen, leert incasseren. Mentaal maar ook fysiek leer je jezelf goed kennen.”

De leukste vakantie beleef je natuurlijk in deze regio!

Bekijk nu het aanbod in Hardenberg en boek jouw onvergetelijke vakantie!

Bekijk het aanbod