Topsporter: Sandra van Ballengooijen

Zeventien jaar is ze en een groot talent.

Judoka Sandra van Ballengooijen mocht zichzelf dit jaar laten zien op diverse Europa Cup-toernooien, waarmee ze haar eerste wereldranglijstpunten behaalde. Aan doorzettingsvermogen geen gebrek bij de talentvolle judoka uit De Krim.

Met tegenzin ging Sandra negen jaar geleden naar haar eerste judoles. “Ik was een onzeker meisje en moest van mijn moeder mee naar judo.” Ze dacht dat het vooral een jongenssport was. “Na één keer was ik al om”, lacht Sandra, die vervolgens elke week ging trainen bij BSV Anbergen in Slagharen.

Het werd al snel drie keer per week en ook de weekenden werden gevuld met toernooitjes in de omgeving. Toen ze op haar veertiende derde van Nederland werd, kreeg ze een talentenstatus en de ruimte en kansen om nog meer tijd in de sport te steken. Ze verliet het Greijdanus College voor het Carmelcollege in Emmen, waar ze onderwijs en topsport kan combineren.

Om de top te bereiken verruilde ze haar geliefde club Anbergen voor Judo Topsport Oost Groningen. Alle dagen staat ze op de judomat en volgt ze trainingen door het hele land. Ze groeit, doet ervaring op en wordt elke dag beter. Volgend jaar volgt er een nieuwe uitdaging voor de jonge judoka. “Dan ga ik naar de categorie -21 en wil ik graag in een gewichtsklasse lager uitkomen. Dat betekent voor het eerst op mijn voeding letten”, zegt het zwaargewicht.

De Europa Cup-toernooien brachten Sandra het afgelopen jaar op veel mooie plekken in Europa. Om de prijzige reisjes te bekostigen, werkt ze in haar schaarse vrije uren veel. “Het is ook dankzij mijn sponsoren en familie dat ik de reizen kan maken die ik nu mag maken”, zegt Sandra, die door het reizen ook dingen missen moet. “Uitgaan bijvoorbeeld, maar ik heb het er voor over. Gelukkig hebben we een hele leuke club meiden bij de judo die allemaal in hetzelfde schuitje zitten. Ik wil nu gewoon zoveel mogelijk uit mijn judocarrière halen.”

De leukste vakantie beleef je natuurlijk in deze regio!

Bekijk nu het aanbod in Hardenberg en boek jouw onvergetelijke vakantie!

Bekijk het aanbod