Inwoner: Koen Cramer

“Filmmuziek raakt bij mij de diepste emotie”

Zijn liefde voor filmmuziek is groot, net als zijn muzikale talent. Dit is dan ook hét moment om zijn jongensdroom achterna te gaan! Oud-Hardenberger Koen Cramer (24) vertrok maandag naar Los Angeles. “In deze magische stad ga ik me elke dag onderdompelen in de filmmuziek.” De jonge componist is vastberaden over zijn sprong in het diepe: “Het schrijven van muziek voor Hollywood films is waar ik van droom.”

Componist Koen Cramer gaat in Los Angeles zijn droom achterna

“Filmmuziek raakt bij mij de diepste emotie”

Als zevenjarig jongetje kroop Koen Cramer achter de piano, waar hij geen genoeg van kreeg. De jonge muzikant werd al vroeg gegrepen door de filmmuziek van grote Hollywoodfilms als De Leeuwenkoning en The Pirates of the Carribean. In zijn ouderlijk huis aan de Burgemeester Schuitestraat in Hardenberg leerde hij zichzelf de fijne kneepjes van het vak. “Omdat er geen bladmuziek te vinden was, probeerde ik de filmmuziek na te spelen. Net zo lang tot ik het ook kon. Met mijn linkerhand speelde ik er bijvoorbeeld de bas bij die ik hoorde. Daar begon het componeren.”

Wijde wereld
De geboren en getogen Hardenberger (24) koos na het Vechtdal College voor ArtEZ Conservatorium in Enschede. Voor zijn familie en een potje voetbal bij HHC komt hij nog wekelijks naar Hardenberg, maar de wijde wereld heeft meer aantrekkingskracht. Tijdens zijn studie MediaMusic schreef hij wel vijftig mails naar productiehuizen in Los Angeles, voor componisten van filmmuziek the place to be. Hij kreeg een stageplaats bij Cavalry Music, een productiehuis van muziek voor filmtrailers, die onder meer de muziek maakte voor de trailers van Star Wars, Terminator en Aladdin.
Nu de studie klaar is, lonkt Amerika opnieuw. “Ik heb zo’n magisch gevoel bij LA. Het is één grote creatieve chaos, waar ik tijdens mijn stage slechts een glimp van heb gezien. Daar ben ik nieuwsgierig naar. Dat wil ik ontdekken”, zegt Koen, die niet in z’n eentje op verkenning hoeft. Tijdens zijn stage ontmoette hij zijn vriendin Gina. De Mexicaanse werkt als actrice en danseres in LA.

Eigen stijl
Bij Calvalry Music kan hij aan de slag en zijn eigen geluid laten horen. “Ik hou van de grote Hollywood sound, maar mijn stijl is minimalistischer en introverter. Eigenlijk een mix van mijn grote voorbeelden Hans Zimmer en Ólafur Arnalds”, vertelt de componist, die niet exact weet hoe de filmmuziek hem zo heeft kunnen pakken. “Persoonlijk merk ik dat je met filmmuziek een diepere emotie kunt bereiken.”
Samen met ervaren componisten gaat Koen de komende maanden muziek schrijven en albums maken. “Nu ligt de focus eerst op trailermuziek. Over vijf jaar hoop ik de overgang naar filmmuziek te hebben gemaakt.”

Gewoon doen
Begin februari stapte Koen op het vliegtuig. Eerst voor een paar maanden, maar wie weet om zich later voor lange tijd te vestigen in de stad die zijn hart veroverd heeft. “Het is een sprong in het diepe, maar ook een kwestie van gewoon doen. Dat zit niet echt in mijn dna, maar ik heb de afgelopen jaren geleerd om mijn gevoel te volgen. Daarmee ontdek je nieuwe dromen die je eerder nooit voor mogelijk had gehouden.”

De leukste vakantie beleef je natuurlijk in deze regio!

Bekijk nu het aanbod in Hardenberg en boek jouw onvergetelijke vakantie!

Bekijk het aanbod