Inwoner: Geralda Rohaan

Het is haar taak als predikant om mensen te inspireren, maar een rolmodel voor andere vrouwen, zo zag ze zichzelf niet. De ‘Vier de Vrouw’-prijs kwam voor Geralda Rohaan dan ook compleet uit de lucht vallen. “Ik zie de onderscheiding als een knipoog van God die me zegt: wat je doet is goed.”

Het is haar taak als predikant om mensen te inspireren, maar een rolmodel voor andere vrouwen, zo zag ze zichzelf niet. De ‘Vier de Vrouw’-prijs kwam voor Geralda Rohaan dan ook compleet uit de lucht vallen. “Ik zie de onderscheiding als een knipoog van God die me zegt: wat je doet is goed.”

Geralda (46) staat al negentien jaar op de kansel. Als 17-jarige wilde ze aanvankelijk naar het conservatorium om dirigente te worden. “Maar toen ik als jonge organiste luisterde naar een vrouwelijke predikant sprak God tot mijn hart en zei: ‘Je moet theologie gaan studeren en dáár kom je te staan’. Vijftien jaar later stond ik in dezelfde kerk op de preekstoel. Een heel bijzonder moment.”

Eerste vrouwelijke predikant

In 2009 negen kwam Geralda met haar gezin vanuit de Betuwe naar het Vechtdal, waar ze samen met haar man Gijsbert de predikantsplaats vervulde bij de Protestantse Gemeente in Gramsbergen. Een behoorlijk cultuurverschil voor de Amersfoortse destijds, maar het gezin Rohaan voelt zich er vanaf het begin thuis. “Nuchter, gemoedelijk, ‘doe maar gewoon’; die mentaliteit spreekt me wel aan en vind ik heel prettig.”

 

Zeven jaar later verkasten ze naar Bergentheim. In de eerste twee gemeenten waar Geralda kwam was ze de eerste vrouwelijke predikant. Een feit dat ze niet groter wil maken dan het is. Ze doet haar werk en ja, vrouwen doen het vast anders dan mannen, maar Geralda voelt zich niet een typisch vrouwelijke predikant.

Verbinder

Haar werk als predikant in combinatie met de opvoeding van haar drie zonen en haar inzet voor de lokale samenleving leverden Geralda de ‘Vier de Vrouw’-prijs op, die op Internationale Vrouwendag voor het eerst werd uitgereikt. “Ik leef mijn beroep, met mijn gezin en dat gaat als vanzelf”, zegt Geralda bescheiden. “Iedereen moet doen waarvan je innerlijk hebt gehoord dat je het moet volgen of doen. De één steekt alle energie in het gezin en een ander doet meerdere dingen. Het één is niet beter dan het ander.”

Geralda wordt geroemd om haar talent tot verbinden. “Ik heb een open mind en geniet ervan als ik mensen die anders niet met elkaar in contact waren gekomen met elkaar kan verbinden”, aldus de predikante die in Bergentheim aanjager was van een succesvolle kerstwandeling. Een dorpsbreed evenement met diverse organisaties en verschillende kerken en scholen. “Ik ben geen type dat snel mensen uitsluit. Mijn talent is ergens het goede in zien. In de kerk is er ook één Heer. Je kunt wel kijken naar de verschillen, maar ik kijk liever naar wat er gemeenschappelijk is en probeer dat te stimuleren.”

De leukste vakantie beleef je natuurlijk in deze regio!

Bekijk nu het aanbod in Hardenberg en boek jouw onvergetelijke vakantie!

Bekijk het aanbod