Geplaatst op 11 november 2021

Fietsen en wandelen staan in de top-5 van ondernomen vrijetijdsactiviteiten in Overijssel en dit is ten tijde van Corona alleen maar toegenomen. Mede door deze groei aan populariteit van wandelen en fietsen hebben routebureaus in Overijssel de wens om meer inzicht te krijgen in het gebruik en de ervaring van hun fiets-en wandelroutenetwerk, zodat ze deze zo goed mogelijk kunnen doorontwikkelen.

Daarom hebben de samenwerkende routebureaus MarketingOost gevraagd om een onderzoek uit te voeren naar de routestructuren in Overijssel. Gastvrij Overijssel is opdrachtgever van het onderzoek.

Inventarisatie gebruik fiets-en wandelroutenetwerk
Het project start met een inventarisatie van de drukte op het fiets-en wandelroutenetwerk. Op basis van bijvoorbeeld het aantal downloads van routes en de data uit verschillende telsensoren langs de routes, ontwikkelt MarketingOost een heatmap. Dit is een kaart die de meest drukke routes / tracé’s aangeeft. Deze heatmap plaatsen we op de Datahub Overijssel, die we op dit moment ontwikkelen. Er wordt actief samengewerkt met Landschap Overijssel, Wandelnet en andere gebiedspartners.

Tevredenheid van bezoekers
Daarnaast starten we zeer binnenkort met een basisonderzoek naar de tevredenheid van de bezoekers over de fiets- en wandelroutes in Overijssel. Dit doen we in samenwerking met I&O Research. Hun enquêteurs sturen we in oktober op pad naar verschillende plekken in Overijssel om fietsers en wandelaars te bevragen naar hun ervaringen over het fiets-en wandelroutenetwerk. Gasten kunnen ze onder andere tegen komen bij het worpplantsoen in Deventer, de Sallandse Heuvelrug en op de Lemelerberg. Het deelnemen aan het onderzoek kost ongeveer 10 minuten. Als dank ontvangen de deelnemers een routeboekje met zes fiets-en wandelroutes om zo nog meer mooie routes in Overijssel te ontdekken. Er komen ook een e-mailversie en een online versie voor mensen die de enquête liever op een ander moment invullen of onderweg geen enquêteur zijn tegengekomen. Als dank ontvangen deze respondenten het routeboekje per e-mail.

Resultaten begin 2022 verwacht
De resultaten van het onderzoek worden gebruikt om het fiets-en wandelroutenetwerk in Overijssel door te ontwikkelen. De wensen en behoeften van de gebruikers worden in kaart gebracht op zo een optimale wandel-en fietsbeleving in Overijssel te kunnen bieden! Wij verwachten begin 2022 de resultaten van dit onderzoek.

De leukste vakantie beleef je natuurlijk in deze regio!

Bekijk nu het aanbod in Hardenberg en boek jouw onvergetelijke vakantie!

Bekijk het aanbod