Natuur & geschiedenis

Verscholen in het groen vind je authentieke dorpen en stadjes met een rijke historie. Karakteristieke Saksische boerderijen vertellen je over het leven langs de Vecht. Stadsmuren herinneren aan tijden van ruilhandel, marktkooplieden en oorlogen. Kortom: fiets door de streek, bezoek musea en ontdek historisch Hardenberg.

Schitterende natuur in de regio Hardenberg

Schitterende natuur in de regio Hardenberg

De regio Hardenberg bestaat uit stadjes en dorpen in het groene Vechtdal Overijssel en het mysterieuze Reestdal. Je vindt er een boswachterij, natuurgebieden en zelfs een zandverstuiving.

Lees hier meer over de flora en fauna

Beleef de natuur

Beleef de natuur

Of je nu met een bootje over de rivier vaart, aan de oever aan het vissen bent of er langs fietst of wandelt, het uitzicht op of vanaf de Vecht is altijd schitterend. De Vecht baant zich een weg door het centrum van Gramsbergen en Hardenberg en langs schitterende natuurgebieden. Bewonder en geniet ook van deze natuur!

Lees meer over de activiteiten in de natuur

Geschiedenis gemeente Hardenberg

Geschiedenis gemeente Hardenberg

De gemeente Hardenberg bestaat in haar huidige vorm pas vanaf 1 januari 2001. Op die datum werd een gemeentelijke herindeling van kracht en gingen de voormalige gemeenten Hardenberg, Avereest en Gramsbergen samen verder als één gemeente. Historisch gezien kan het grondgebied van Hardenberg nog steeds worden onderscheiden in vier gebieden: de klei- en zandgronden, het veengebied en de stroomgebieden van de Reest en de Vecht. In elk gebied heeft zich een karakteristiek woongebied ontwikkeld, zowel wat betreft inrichting als gewoonten. Een taaldeskundige zal zelfs een duidelijk verschil horen in het dialect tussen de ene en de andere kern.

Loozensche Linie

Loozensche Linie

Napoleon wilde de vijand weren Aan de Vecht bij Loozen liggen overblijfselen van de oude Loozensche Linie. De linie is rond 1800 aangelegd door niemand minder dan Napoleon Bonaparte. Samen met het nabijgelegen Venebruggerschans en Fort de Haandrik diende de linie om de vijand te weren. De Loozensche Linie is bereikbaar met het pontje vanaf Landhoeve De Zwiese. Bezoek Landhoeve De Zwiese, drink een kopje koffie en maak een lekkere wandeling door de linie.

Klik hier voor meer informatie

Sfeervolle oude stad Gramsbergen

Sfeervolle oude stad Gramsbergen

Oude straatlantaarns en een stadspoort. Gramsbergen is een sfeervolle oude stad. Het centrum met het Meiboomplein rondom, de N.H. kerk, de nauwe straatjes met ouderwetse straatlantaarns en de oude stadspoort geven Gramsbergen een nostalgische aanblik van rust en gemoedelijkheid. In het museum en toeristisch infocentrum in Gramsbergen kun je uitgebreid kennis maken met de cultuur, natuur en historie van het Vechtdal. Je vindt hier ook de permanente tentoonstelling over het leven langs de Vecht, de Slag bij Ane en natuurlijk de Bentheimer zandsteenblokken.

Meer informatie

Musea in de gemeente

Musea in de gemeente

In de gemeente Hardenberg hebben we verschillende musea. Wilt u meer weten van onze omgeving en de geschiedenis daarvan? Kom dan gezellig langs bij onze musea.

Meer informatie

Ommerschans

Ommerschans

Ommerschans is een prachtige plaats met een rijke historie. De historie begint al een aantal eeuwen geleden als de schans een verdedigingswerk is in de woeste gebieden ten noorden van Ommen. Later, als de schans vervallen is en er nog slechts een enkeling woont, ziet Johannes van den Bosch hier een uitgelezen plaats om de vierde kolonie van de Maatschappij van Weldadigheid te stichten. De Koloniën van Weldadigheid zijn de voorloper geweest van de huidige verzorgingsstaat. Al ruim voordat in de rest van Nederland de Kinderwet werd ingevoerd leerden de koloniekinderen al schrijven, lezen en rekenen.

Medio 2018 zal er een informatiecentrum geopend worden in Ommerschans. Momenteel is het mogelijk te wandelen in dit bijzondere gebied.

Bezoek de ommerschans (externe link)

De leukste vakantie beleef je natuurlijk in deze regio!

Bekijk nu het aanbod in Hardenberg en boek jouw onvergetelijke vakantie!

Bekijk het aanbod