Musea

Onze gemeente is vol van cultuur en geschiedenis. Daarbij horen dus ook verschillende musea. Hier kun je cultuur opsnuiven, prachtige dingen bekijken en genieten van de historie!

Verscholen in het groen vind je musea, authentieke dorpen en stadjes met een rijke historie. Karakteristieke Saksische boerderijen vertellen je over het leven langs de Vecht. Stadsmuren herinneren aan tijden van ruilhandel, marktkooplieden en oorlogen. Kortom: fiets door de streek, bezoek musea en ontdek de geschiedenis van Hardenberg.

Museum 't Stadhuus Vechtdalmuseum

Museum 't Stadhuus Vechtdalmuseum

Het museum is gevestigd in het oude gemeentehuis van Hardenberg, daterend uit 1805 en daarmee een van de oudste gebouwen in Hardenberg. In dit museum kunt u onder anderen stijlkamers en een keuken van rond 1900 bezichtigen.

Meer weten?

Museum Gramsbergen

Museum Gramsbergen

In de oude pittoreske binnenstad van Gramsbergen is het Historisch Cultureel Info Centrum Vechtdal gevestigd. Hier kun je kennis maken met de cultuur en historie van het prachtige Nederlandse- en Duitse Vechtdal. Monumenten, landschappen en recreatie mogelijkheden worden hier op een eigentijdse wijze voor het voetlicht geplaatst.

Openingstijden: Het Info Centrum Vechtdal is het hele jaar (met uitzondering van feestdagen) geopend op:
Dinsdag t/m vrijdag van 13.30 uur tot 17.00 uur; zaterdag van 13.00 uur tot 16.00 uur.
(in de periode oktober t/m april is het museum op maandag gesloten).

Toegangsprijs:
Volwassenen €2,50; groepen met gidsen (al dan niet met stadswandeling) € 5,00 p.p.
Kinderen €1,50

Meer weten?

Streekmuseum Het Oale Meestershuus

Streekmuseum Het Oale Meestershuus

Het Oale Meestershuus is een echt streekmuseum en laat bezoekers een duik nemen in de geschiedenis van het plaatsje Slagharen en omgeving. Er is onder andere een stijlkamer uit de jaren ’20 en ’30 te zien, een oud schoolklasje compleet met de leerboekjes van vroeger en een grutterswinkel. Kinderen vermaken zich achter het museum met spelletjes uit grootmoeders tijd, zoals hinkelen, hoepelen en steltlopen. Ga terug in de tijd in Slagharen!

Dinsdag t/m vrijdag geopend
Zaterdag en zondag gesloten
Prijzen:
Volwassenen: € 2,00 p.p.
Kinderen tot en met twaalf jaar gratis, mits onder begeleiding.

Meer weten?

Landbouwmuseum Avereest

Landbouwmuseum Avereest

In een eigentijds, gerestaureerd industrieel gebouw vindt u het Landbouw Museum Avereest. Hier word je meegenomen in het boerenleven tot halverwege de twintigste eeuw. Dit is het tijdperk dat paarden het land bewerkten, er met de hand gemolken werd en het hele gezin werd ingezet om brood op de plank te krijgen.

Ontdek de unieke collectie landbouwmachines, gereedschappen en huisraad die men gebruikte op de boerderij, ga lekker zitten en bekijk de bijzondere films over het boerenleven van toen en lees hoe mensen uit noordoost Overijssel vertellen over hun leven, begin vorige eeuw.

Het museum is het gehele jaar geopend op vrijdag- en zaterdagmiddag. Je kunt dan bij hen terecht van 13.30 tot 17.00 uur.

Prijzen

€ 5,00 per persoon. Deze prijs is inclusief een lekkere kop koffie of thee. Voor groepen is een aangepast tarief.

Lees meer

Streekmuseum

Streekmuseum "De Kalkovens"

Vanaf het begin van de huisvesting van de oudheidkamer in het leshuis bij de kalkovens werd er nog steeds gesproken over “het kalkoventerrein”. Na de uitbreiding van het museum (de oudheidkamer en het leshuis) met een turfschuur en een turfschip was deze “naam” eigenlijk niet meer passend. Het “terrein” was nu toch echt wel veranderd in een museum, zeker ook nadat er diverse aanpassingen/verbeteringen werden doorgevoerd in overleg met Kunst en Cultuur Overijssel.

Bij de gemeentelijke herindeling in 2001 werd afgesproken dat de voormalige gemeente Avereest een trouwlocatie kon behouden. Gekozen werd voor de Turfschuur op het kalkovencomplex.

 

Meer weten?

Museum Zichtbaar Verleden

Museum Zichtbaar Verleden

Stichting Klooster Sibculo heeft als doel om de geschiedenis van het voormalige klooster Galilea Major zichtbaar te maken. Zo is op het kloosterterrein een prachtig gelegen kloostertuin gerealiseerd en vind je iets verderop de Kloosterput. In het kleine, gezellige museum Zichtbaar Verleden is een vaste expositie ingericht over het klooster, met voorwerpen die tijdens opgravingen in 1928 zijn gevonden.

Meer weten?

De Ommerschans

De Ommerschans

In de Ommerschans beland je in twee werelden: een wonderlijk open landschap en het gesloten beboste gebied bij de oude schans. Er zijn nog veel zichtbare sporen van het Kolonieverleden.

De Ommerschans is de eerste in de reeks Koloniën waar bedelaars, landlopers en ‘onwilligen’ gedwongen werden tewerkgesteld. Vrijheid hadden ze er niet. De Kolonie werd later een rijksopvoedingsgesticht en nog later kwam er een psychiatrische instelling. In het landbouwontwikkelingsgebied bleef de landschappelijke structuur van de oude Kolonie met haar (jaag)paden, lanen en vaarten goed herkenbaar, net als de oriëntatie en de ligging van de historische bebouwing.

Ontdek het ongelofelijke verhaal van 100.000 landlopers, weeskinderen en paupers. Ze werden heropgevoed om zich aan de armoede te kunnen ontworstelen. Laat je onderdompelen in het boeiende en meeslepende verhaal dat Nederland en België bindt.

Kom hier dus vooral even een kijkje nemen! Klik hier voor de tarieven, locatie en contact.

 

Meer informatie

De leukste vakantie beleef je natuurlijk in deze regio!

Bekijk nu het aanbod in Hardenberg en boek jouw onvergetelijke vakantie!

Bekijk het aanbod