Fietsen in een openluchtmuseum

Kunstwegen is een kunstroute die het Nedersaksische Ohne (Bentheim) met het Nederlandse Zwolle verbindt. Een traject van in totaal 180 kilometer lang, met 75 kunstwerken van vermaarde kunstenaars, behoort met recht tot een van de meest interessante openluchtmusea van Europa.

Natuur, kunst en cultuurparels

Een mooie tocht van ca 80 km door het Vechtdal Overijssel. De route neemt je mee door een veelzijdig landschap met molens en oude Saksische boerderijen, idyllisch hoogveen, zandverstuivingen, bossen en rivieroevers, pittoreske dorpjes en tientallen kunstwerken van hedendaagse kunstenaars. Al fietsend ontdek je kunstwerken die een glimlach ontlokken, uitdagen of vragen om een moment van bezinning.

Altijd gaat het om moderne kunstwerken die perfect in het historische landschap passen; beelden, objecten en installaties van eigentijdse kunstenaars van nationale en/of internationale allure. Het leuke is ook dat je langs vele cultuurparels  van het Vechtdal komt en zelfs zo Duitsland in kunt fietsen.

De Stichting Kunstwegen heeft zich in een Europees samenwerkingsverband verbonden aan het Grafschaft Bentheim en de Stadt Nordhorn. KUNSTWEGEN is één van de grootste ‘openlucht musea’ van Europa, waarvan de meeste kunstwerken 24 uur per dag te bezoeken zijn.

Vechtdalfietsroute

Vechtdalfietsroute

De Vechtdalroute (voorheen LF16 route) is een landelijke lange afstandsroute. Het is een veelzijdige 245 kilometer lange fietsroute tussen Zwolle bij de monding van de Vecht en Darfeld (Duitsland) bij de bronnen van de Vecht. De Vechtdalroute is in beide richtingen te fietsen. Al fietsend volg je de loop van de Vecht. De route kun je in verschillende dagtrajecten volgen. Elk traject kent zijn eigen wisselende landschappen en bijzondere kunstobjecten. De Vechtdalroute volgt namelijk bijna dezelfde route als die van Kunstwegen. Dus je fietst door een kilometers lang openluchtmuseum.

Hoe vind je de route?

Voor het vinden van de route zijn er verschillende hulpmiddelen. De route is goed bewegwijzerd. Op cruciale punten zijn de LF-bordjes aangebracht om de richting aan te geven. Dus je kan lekker doorfietsen door de bewegwijzering te volgen. Daarnaast is er een gratis fietskaart die verkrijgbaar is bij de Infopunten in het Vechtdal.

Kunstwerken

Kunstwerken

Er bestaan 30 kunstwerken aan Nederlandse zijde van Kunstwegen en ca. 75 aan Duitse zijde van de kunstroute. Duik in de collectie voor meer informatie over de kunstwerken. Download de flyer bij rubriek Er op Uit! voor een goed en handig overzicht van alle Nederlandse kunstobjecten.

Zoek je kunstwerk

Download

Download

Downloads

Fietsgids Vechtdalroute (NL) Downloaden
Fietsgids Vechtdalroute (DL) Downloaden
Ontdek kunst

Ontdek kunst

Zwevend door de gemeente Hardenberg staan er veel kunstwerken. Benieuwd naar deze werken en waar je deze kunt bekijken?

Ontdek diverse kunst

De leukste vakantie beleef je natuurlijk in deze regio!

Bekijk nu het aanbod in Hardenberg en boek jouw onvergetelijke vakantie!

Bekijk het aanbod