navigatie overslaan

Download de kunstroute

Kun je niet wachten om de kunstroute te lopen? De nummers op de plattegrond komen overeen met onderstaande kunstwerken. Zo kun je met jouw mobiele telefoon in de hand de route volgen en meteen per kunstwerk meer achtergrondinformatie lezen. Je kunt de kaart ook ophalen in het Informatiepunt Hardenberg, Gedempte Haven 6 in Hardenberg.

Download de kunstroute hier

De Oelemölle Nationale Molendag 2023

1 - De Oele Mölle

De Oele Mölle is een molen op het Molenplein te Heemse. Het is een achtkantige, houten stellingmolen met de oorspronkelijke functie van korenmolen. De achtkant is met riet gedekt en gebouwd op een stenen onderkant. Ook de kap is met riet bedekt.

2 - Aldus een minuut verleden

De grote lichtsculptuur aan de linkerzijgevel van het voormalige notariskantoor is aangebracht in het kader van de kunstmanifestatie ‘Sporen in het Vechtdal’. Het object verwijst naar de manier waarop akten door middel van zegelafdruk in lak officieel werden gemaakt. Het gebruik van het rode neonlicht valt samen met de kleur van de lak. De tekst rondom bevat een meervoudige betekenis.

3 - Poortlijn

De poort met de tekst ‘VECHTPARK’ is de entree van het park, de al aanwezige trappen worden onderdeel van het kunstwerk. Vanaf de uitkijkstoel kijk je naar het Vechtpark en naar de molen aan de overzijde.

4 - Laat de kinderen tot mij komen

Het glas in lood raam bevat de volgende tekst: ‘Laat de kinderen tot mij komen’.

5 - 't Landbouwbeeld

Om de Hardenbergers tot in de lengte van de dagen te herinneren aan de voorname rol die de landbouw eeuwenlang voor de stad had gehad, nu nog heeft en misschien zal blijven hebben, heeft Kiny Copinga 't landbouwbeeld ontworpen.

6 - Kronkelende boom

In de kronkelende boom vorm, die als basis gebruikt is voor dit kunstwerk, hangen 29 bronzen vogelnesten. Het zijn afgietsels van echte vogelnesten die gevonden zijn in verschillende kernen in de gemeente Hardenberg, door burgers zelf. Deze bronzen nesten staan voor alle kernen in de gemeente Hardenberg.

7 - Verbinding

Kunstenaar Wessel Bezemer kwam na het zien van de locatie al snel op het thema Verbinding, een verbinding tussen land en water: “Ik dacht hierbij aan een monumentaal kunstwerk dat van veraf al te zien is.”

8 - Piëta

Het beeld is een bronzen mannenfiguur als een gespannen boog gemodelleerd, balancerend op twee zuilen van ijzer en natuursteen.

9 - Spelende kinderen

Kunstenaar Janny Brugman-de Vries maakt dit mooie werk aan de voorkant van basisschool de Kastanjehof, Lage Doelen.

10 - Aaltje Kraak

Op 8 mei 2012 werd een beeld onthuld van Aaltje Kraak, gemaakt door kunstenares Geke Dijkhuis uit Hardenberg. Het beeld is geschonken aan de samenleving en de gemeente door de stichting 650 jaar Hardenberg.

11 - Oudheidkamer

Aan de Voorstraat 34 te Hardenberg is de Oudheidkamer van Hardenberg gevestigd. Hier kun je terecht voor een expositie over archeologische vondsten, historische gebruiksvoorwerpen, Saksische klederdracht en prachtige kleding uit de collectie van Huize Nijenstede.

12 - Groet uit Hardenberg

Het ontwerp is geïnspireerd op een oude foto uit de jaren ’20 waarop kerkgangers in Heemse in een grote groep geposeerd staan voor de Hervormde Kerk. Vooraan links staat ds. van Elden in een toga met witte bef. De mannen en vrouwen staan er keurig bij in hun zondagse dracht.

13 - Klepperman

Eeuwenlang had Hardenberg een klepperman als nachtwaker gehad die ’s nachts de ronde deed en bij onraad alarmeerde. Een functionaris die overigens vrij algemeen was binnen stedelijke bebouwing en gelet op vele houten gebouwen noodzakelijk is.

14 - LOC-foto

Bij het werk van Michiel staat de interactie tussen de gebruiker en het LOC centraal. In de entree van de hoofdingang van het nieuwe gebouw, dat precies in het verlengde van de winkelstraat van het Oosteinde ligt, zijn vier grote digitale uithangborden aan de muur te zien.

15 - Strada Nero, Bianco e Colorato

Maria Roosen: “Strada Nero, Bianco e Colorato is Italiaans voor straat der kleuren, zwarte straat en witte straat. De ruimtes deden mij denken aan Venetiaanse straatjes. Ik heb gekozen voor drie verschillende benaderingen die het beste passen bij de ruimte en het gebruik ervan. Het woord strada (straat) verbindt de drie verschillende plekken die samen een kunstwerk vormen.”

16 - I will survive

Martijn Sandberg: “Het LOC staat met de verschillende functies als het ware symbool voor de rijkdom van het leven. Het gebouw is als een actieve ‘leefmachine’, dat volop in beweging is. Aangrenzend aan het LOC bevindt zich de oude begraafplaats. Op deze plek van Hardenberg is er onherroepelijk een zicht op het verbond tussen leven en dood: de ene en de andere kant. Deze unieke karakteristiek van de locatie vraagt om een kunsttoepassing die op deze gegevens inspeelt. Dat hoef je niet te verzinnen, daar moet je wat mee doen.”

17 - Plaquette beeldmerk techniek en nijverheid

In 2005 heeft de gemeente samen met de bevolking de kunstenaar van de plaquette van de voormalige LTS weten te achterhalen. De maker van het kunstwerk is de inmiddels overleden kunstenares Janny Brugman – de Vries.

18 - Verlies, Verdriet, Verzet, Vrijheid

Kees Verkade heeft voor de gemeente Hardenberg een herdenkingsmonument ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog ontworpen. In het beeld worden vier personen levensgroot afgebeeld die verlies, verdriet, verzet en vrijheid uitbeelden.