Kanobaan Hardenberg

Sinds kort heeft Nederland er een kanobaan bij, de kanobaan Hardenberg! Gelegen aan de Vecht bij Hardenberg ligt deze lastige kanobaan. Wanneer u zelf wilt kanoën moet u in bezit zijn van een brevet. De baan is dus bedoeld voor de enigszins geoefende kanoër. Als vanzelfsprekend maakt de kanovereniging Hardenberg veelvuldig gebruik van deze nieuwe kanobaan. Kanoën is dus alleen toegestaan als u in het bezit bent van brevet. Maar ook als u niet bedreven bent in het kanoën is het de moeite waard een kijkje te komen nemen bij kanobaan Hardenberg! De kanobaan Hardenberg is namelijk de eerste, en tot nu toe enige, kanobaan in Nederland waarbij het water vanzelf stroomt. Hiervoor wordt het water van de Vecht gebruikt. U kunt hier gedurende het hele jaar terecht. De kanobaan Hardenberg is namelijk, mits de waterstand van de Vecht het toelaat, het hele jaar toegankelijk.

Kanobaan Hardenberg ontworpen door Andy Laird

In het begin was het voor gemeente en ontwikkelaars de vraag wat voor een kanobaan Hardenberg nodig had. Uiteindelijk is het ambitieuze besluit genomen de baan te laten ontwerpen door Andy Laird, niet de minste in de mondiale kano- en kayaksport. Hij heeft overal ter wereld banen ontworpen, met als hoogtepunt de Olympische kanobaan in Londen. En na onder andere Londen, Glasgow en Praag heeft hij nu dus ook de kanobaan Hardenberg ontworpen.

Kanobaan Hardenberg is uniek in Nederland

De kanobaan Hardenberg is uniek in Nederland. Het is namelijk de eerste en enige kanobaan waar het water vanzelf stroomt. Deze 140 meter lange baan gebruikt namelijk het water van de Vecht dat via een ingenieuze contructie de baan in loopt. De baan is positief ontvangen in de Nederlandse kanowereld. Drievoudig Nederlands kampioen Maarten Holdrinet zei daar tegenover de NOS het volgende over:

Het is een baan waarop je van beginner tot redelijk gevorderd heel goed kunt oefenen of trainen, dus het is echt iets waar we in Nederland heel veel behoefte aan hebben.

Hij gaf daarbij wel aan dat de kanobaan Hardenberg geen baan is die in de toekomst voor internationale wedstrijden gebruikt kan worden.

Openingstijden Kanobaan Hardenberg

De kanobaan Hardenberg is in principe het gehele jaar toegankelijk, mits de waterstand van de Vecht dit toelaat. Wanneer de Vecht onvoldoende debiet heeft of de waterstand te laag is kan echter besloten worden de kanobaan Hardenberg te sluiten. De meest ideale gebruiksperiode is van oktober t/m april. Ook is het voor geoefende gebruikers toegestaan de kanobaan Hardenberg na zonsondergang te gebruiken. Omdat de baan in een open terrein ligt is het zicht op een heldere nacht nog goed genoeg. De baan beschikt niet over kunstlicht, dus het is aan de kanoër zelf om een inschatting te maken van de omstandigheden. Beginners wordt aanbevolen alleen bij daglicht en goede weersomstandigheden gebruik te maken van de kanobaan Hardenberg. Reserveren kan via www.hardenberg.nl/wildwaterbaan 

Locatiegegevens kanobaan Hardenberg

De kanobaan Hardenberg is te vinden vlakbij de Europaweg 10 te Hardenberg. De baan ligt aan de Vecht ongeveer 150 meter ten zuiden van dit adres.

De leukste vakantie beleef je natuurlijk in deze regio!

Bekijk nu het aanbod in Hardenberg en boek jouw onvergetelijke vakantie!

Bekijk het aanbod