Joggem

Kennen jullie Joggem al? Joggem woont in de gemeente Hardenberg, zit op de basisschool en vindt het net als veel van zijn vriendjes leuk om spelletjes te spelen op de computer. Boeken lezen doet hij ook, maar dan moeten het wel spannende verhalen zijn. Wat Joggem het allerleukst vindt is lekker buiten zijn. Vooral fietsen en wandelen vindt hij superleuk!

Het prachtige Vecht- en Reestdal biedt ook fantastische kinderroutes. De eerste kinderfietsroute vertelt het verhaal van de Slag bij Ane, vanuit Joggem. De fietsroute rondom Ane kan gefietst worden door ouders met kinderen en draagt bij aan het op een speelse manier in beweging zetten van kinderen. De tweede route is een wandelroute van 3,5 kilometer over de overstroming van de Vecht. Tijdens deze route ontdek je al wandelend meer over het Vechtpark. In 2020 is de nieuwste kinderfietsroute gelanceerd ‘Joggem & het ontstaan van de Vecht’. Hij gaat de komende jaren nog meer leuke routes ontdekken. Houd je het in de gaten?

1. Joggem en De Slag bij Ane

1. Joggem en De Slag bij Ane

Joggem vindt bij zijn opa in de boekenkast een boekje over de Slag bij Ane. Het is al een oud boekje, maar het lijkt Joggem best spannend. Het verhaal gaat over een grote ruzie tussen boeren en ridders. Wat het verhaal nog spannender maakt is dat het écht gebeurd is, heel lang geleden!

“Waarom hadden de boeren en de ridders eigenlijk ruzie, opa”, vraagt Joggem. “Dat heeft te maken met Rudolf van Coevorden”, begint opa zijn verhaal. “Rudolf van Coevorden moet in Drenthe geld inzamelen bij de boeren. Dit moet hij dan weer aan de bisschop van Utrecht geven. Maar Rudolf vindt dit onzin; de boeren hebben helemaal geen geld, ze hebben zelfs nauwelijks te eten. Rudolf betaalt dus niks aan de bisschop. En dat vindt de bisschop niet oké… Met een grote groep ridders vertrekt hij vanuit Utrecht in de richting van Coevorden. Hij zal ze daar wel eens even een lesje leren. Ook uit andere delen van het land en zelfs uit Duitsland, komen er ridders om hem te helpen. Het lijkt erop dat Rudolf van Coevorden de strijd gaat verliezen…”

Wil je het gehele verhaal ontdekken? Stap dan op de pedalen en ontdek al fietsend het verhaal. Door meerdere vragen goed te beantwoorden, krijg je een code waarmee je de kluis kunt openen! Hierin wacht een klein cadeautje.

Het routeboekje is voor 1,50 euro te koop bij het Museum in Gramsbergen.  LET OP!  Het museum in gramsbergen is tijdelijk gesloten. De route van de Slag bij Ane is daarom te koop bij; Hetty’s Kapsalon, Meiboomplein 2 , 7783 AT Gramsbergen

2. Joggem en de overstroming van de Vecht

2. Joggem en de overstroming van de Vecht

Joggem komt de kamer inlopen. Hij ziet papa aan tafel zitten met een groot boek voor zich. Dat boek, dat kent Joggem niet. Joggem trekt het album wat naar zich toe. Hij ziet op de foto’s water, heel veel water. En huizen pal aan het water. En bomen ín het water. ‘Joh pap, was dat in het buitenland?’ ‘Nee, Joggem, dat is helemaal niet in het buitenland, maar hier in de buurt, in Hardenberg.

Dat is al wel een poos geleden, hoor. De foto’s zijn ruim twintig jaar oud. Het water van de rivier de Vecht stond toen heel hoog. Zo hoog, dat een paar stadjes bijna overstroomden, zoals Hardenberg.

Nieuwsgierig geworden naar wat vader gaat vertellen? Trek dan de wandelschoenen aan en ontdek van het verhaal van het ontstaan van het Vechtpark. Door meerdere vragen goed te beantwoorden, krijg je een code waarmee je de kluis kunt openen! Hierin wacht een klein cadeautje.

Het routeboekje is voor 1,50 euro te koop bij Natuuractiviteitencentrum De Koppel.

3. Joggem

3. Joggem

In de fietsroute rondom Rheeze-Diffelen gaat Joggem op pad met z’n oma. Samen zoeken ze naar de geschiedenis en het ontstaan van de Vecht en Oma To haalt herinneringen op uit haar jeugd. De fietsroute is zo’n 15 kilometer lang.

Onderweg houden de quizvragen je scherp. Heb je alle vragen goed beantwoord? Dan kan je de code kraken en wacht daar een kleine attentie.

De route voert je langs vele recreatieve bedrijven. Dit past niet allemaal in het boekje, dus op de pagina ‘Rheeze-Diffelen’ lees je alles over deze toeristische trekpleister.

De fietstocht is te koop bij de twee startpunten, restaurant De Rheezerbelten en restaurant De Gloepe. De kosten voor een boekje zijn € 1,50 per stuk.

 

Joggem gaat nog meer van de regio Hardenberg ontdekken. In de loop van 2020 en begin 2020 gaat Joggem verder op avontuur in de omgeving van Sibculo en Balkbrug/Dedemsvaart.

Kan je niet wachten? De regio biedt een uitgebreid wandel en fietsnetwerk. Zo kan je zelf je eigen route samenstellen. Ook is er een aantal speciale rondjes gemaakt om de omgeving te ontdekken. Kijk hier voor meer informatie.

De leukste vakantie beleef je natuurlijk in deze regio!

Bekijk nu het aanbod in Hardenberg en boek jouw onvergetelijke vakantie!

Bekijk het aanbod