navigatie overslaan

1. Joggem en de Slag bij Ane

Joggem vindt bij zijn opa in de boekenkast een boekje over de Slag bij Ane. Het is al een oud boekje, maar het lijkt Joggem best spannend. Het verhaal gaat over een grote ruzie tussen boeren en ridders. Wat het verhaal nog spannender maakt is dat het écht gebeurd is, heel lang geleden!

Wil je het hele verhaal ontdekken? Stap dan op de pedalen en ontdek al fietsend het verhaal.

Het routeboekje is voor 1,50 euro te koop bij het Museum in Gramsbergen.

2. Joggem en de overstroming van de Vecht

Joggem komt de kamer inlopen. Hij ziet papa aan tafel zitten met een groot boek voor zich. Dat boek, dat kent Joggem niet. Joggem trekt het album wat naar zich toe. Hij ziet op de foto’s water, heel veel water. En huizen pal aan het water. En bomen ín het water. ‘Joh pap, was dat in het buitenland?’ ‘Nee, Joggem, dat is helemaal niet in het buitenland, maar hier in de buurt, in Hardenberg.

Nieuwsgierig geworden naar wat vader gaat vertellen? Trek dan de wandelschoenen aan en ontdek van het verhaal van het ontstaan van het Vechtpark.

Het routeboekje is voor 1,50 euro te koop bij Natuuractiviteitencentrum De Koppel.

3. Joggem en het ontstaan van de Vecht

In de fietsroute rondom Rheeze-Diffelen gaat Joggem op pad met z’n oma. Samen zoeken ze naar de geschiedenis en het ontstaan van de Vecht en Oma To haalt herinneringen op uit haar jeugd. De fietsroute is zo’n 15 kilometer lang.

De fietstocht is te koop bij de twee startpunten, restaurant De Rheezerbelten en restaurant De Gloepe. De kosten voor een boekje zijn € 1,50 per stuk.

4. Joggem en het klooster

Joggem is blij! Hij mag mee met neef Jonas. Jonas wil geschiedenisleraar worden en studeert in de stad. Vandaag gaat hij met Joggem naar Sibculo. Daar stond vroeger een klooster. Joans wil wel eens zien of daar nog wat van terug te vinden is. En omdat hij het altijd gezellig vindt om zijn neefje Joggem te zien, neemt hij hem mee. Joggem kan niet wachten tot ze gaan.

Kun jij ook niet wachten om te gaan? De route is te koop bij café Boszicht in Sibculo voor € 1,50.

5. Joggem met opa rond Dedemsvaart

Joggem fietst naar opa. Opa zit te lezen als Joggem binnenkomt. “Ha die Joggem!”, wil je een glaasje limonade?” Opa legt zijn boek op tafel. Joggem ziet de mooie tekening op de voorkant. “Wat is dat opa?”, vraagt hij. “Dat is een boekje van de Historische Vereniging Avereest, er staat een verhaal in over het kanaal ‘De Dedemsvaart’. Joggem is wel benieuwd naar dat kanaal. “Kunnen we er niet heen opa, ik heb vanmiddag toch niks te doen.” “Nou jongen, ik ook niet. Weet je wat! We eten een boterham, ik bel je moeder even en dan gaan wij zo fietsen in Dedemsvaart!”

Ben je benieuwd hoe het verhaal verder gaat en kun je niet wachten om de code van de kluis te kraken? Het boekje met de route is te koop bij Dina’s Fellows in the Fellowship of Acoustics voor € 1,50.