navigatie overslaan

Nico Arkes

Het groene en bosrijke Vechtdal is het thuis van boswachter Nico Arkes. Zowel in zijn werk als privé brengt hij veel tijd door in de natuur.

play

Als er iemand enthousiast is over de natuur rondom Hardenberg dan is het Nico. Hij kan dan ook niet wachten om te vertellen over die mooie plekjes waar zijn hart sneller van gaat kloppen. “Een onontdekt pareltje is de Uilenkamp in Diffelen. Een stuk ongerepte natuur waar je heerlijk kunt struinen”, steekt hij gelijk van wal.

Jongensdroom komt uit
Voor Nico was het van kinds af aan een droom om boswachter te worden. Hij was liever buiten dan dat hij in de klas zat. Toen hij als jongetje door zijn schoolmeester werd meegenomen om reeën te kijken in het Colenbranderbos werd het vlammetje aangewakkerd. “Dat ben ik gaan volgen en in 1979 begon ik als boswachter in de boswachterij Leende net onder Eindhoven.”
De Hardenberger werkte door het hele land en op fantastische plekken. Zo was hij in de Biesbosch betrokken bij het uitzetten van de bevers. Altijd bleef zijn jongensdroom overeind: werken in ‘zijn’ regio Hardenberg. Uiteindelijk lukte het en wat hij dacht te vinden, vond hij. “Het gaf gelijk een extra dimensie aan mijn werk. Dat je in dialect met elkaar kon praten, voelde heel bijzonder. Als je in het gebied bent waar je geboren bent, gaat het ritme van je hart toch anders. Dat merk je ook in contact met de mensen. Je voelt dezelfde energie.”

Mens en natuur verbinden
Nico is boswachter in Hardenberg, maar ook in Ommen, Dalfsen en Staphorst. Als ‘boswachter publiek’ is hij het gezicht van de boswachterijen. Zijn werk gaat vooral over de beleving van de bossen. “Het is mijn taak om de natuur en de mens te verbinden”, vertelt Nico. “We willen de natuur beschikbaar houden voor mensen én dat mensen liefde voelen voor de natuur.”

Volgens de boswachter is het belangrijk om die natuur en de mens dichtbij elkaar te brengen. “Wanneer je belevenissen meemaakt in de natuur ga je de omgeving waarderen. Daarnaast is het belangrijk om te ervaren wat een groene omgeving met jou doet. We hebben het nodig om te kunnen landen in onszelf. Hier kunnen we tot rust komen. Dat zorgt weer voor verdraagzaamheid van elkaar.”

Het Gewoon Doen-gevoel
Nico kent genoeg prachtige plekken waar de natuur op z’n best is, maar de schoonheid zit voor de boswachter ook in de mens die in die natuur beweegt. “Ik vind het prettig dat ik mag wonen en werken in een gebied waar de menselijke factor nog zo aanwezig is. Persoonlijke aandacht, gastvrijheid, noaberschap; het zit nog in de genen van de mensen. Ik put daar kracht uit en veel trots. Alleen met samenwerken kun je veel voor elkaar krijgen en dingen aan het rollen brengen. Het Gewoon Doen-gevoel gaat hiermee hand in hand. Elkaar belangeloos voorthelpen, dat is in deze regio nog heel krachtig aanwezig. Dat is voor mij de ware betekenis van de Kracht van Gewoon Doen.”

FAVORIETE PLEKKEN VAN NICO ARKES:

  1. Camping de Klashorst. “Een warm ontvangst in de Kampmanjans met eerlijke en echte mensen die hun dromen verwezenlijken. In het naastgelegen prachtige beukenbos start je voor een rondje in boswachterij Hardenberg of loop je zo naar struingebied de Uilenkamp waar je een voorbij zwemmende bever of otter kunt treffen.”

  2. Het bastion op de Loozensche Linie. “Op zomerse dagen, als het pontje in de Vecht ligt, loop ik vanuit mijn huis ’s avonds nog graag een rondje. Ik ben graag op het bastion op de Loozensche Linie, omdat hier het verleden en heden samenkomen.”

  3. De Rheezerbelten. “Met mijn kleinkinderen kom ik graag bij de Rheezerbelten. Een kruipdoor-sluipdoorgebied vol eiken hakhout op een kamduin. Uniek in Europa. Het dient als een windscherm voor het dorp Rheeze.”

  4. Het fietspad langs de Vecht vanaf Heemse naar Rheeze. “Met zicht op de Vecht, het laagveenmoeras, de Rheezermaten en het stroomdalgrasland de Hui is het een route met heel veel mooie natuur.”