“Het verenigingsleven laat je verder kijken dan je eigen deur”
Henry Kompagnie
“Geboren en getogen”, zegt Henry Kompagnie met trots. De actieve vrijwilliger woonde op verschillende plekken in binnen- en buitenland, maar het is Bergentheim waar hij thuiskomt. Henry is een bekend gezicht in het dorp, mede vanwege zijn inspanningen in het verenigingsleven van ‘Banthum’.
“Geboren en getogen”, zegt Henry Kompagnie met trots. De actieve vrijwilliger woonde op verschillende plekken in binnen- en buitenland, maar het is Bergentheim waar hij thuiskomt. Henry is een bekend gezicht in het dorp, mede vanwege zijn inspanningen in het verenigingsleven van ‘Banthum’.
De 58-jarige kwaliteitsmanager werkt bij elektronicafabrikant Benchmark in Almelo. Als zijn werk erop zit is Henry’s nog even energiek. Er zijn altijd initiatieven, verenigingen en activiteiten die zijn aandacht vragen.
Muzikale duizendpoot
Muziek is Henry’s grote hobby. Niet zo hoog geschoold, zo zegt hij zelf, maar wel met veel plezier. Veel mensen kennen hem als voorzitter van muziekvereniging Beatrix, een kleine fanfare met zo’n 25 muzikanten. Henry kan met verschillende instrumenten uit de voeten, maar bij de muziekvereniging neemt hij het melodisch slagwerk voor zijn rekening. Ook Shantykoor De Moscoufieten kan rekenen op de muzikale inzet van Henry. Het koor heeft zijn herkomst bij de Bergentheimse voetbalvereniging. Als accordeonist zorgt Henry voor een vrolijke noot. “En dan speel ik ook nog het keyboard. Tijdens een gezellige avond of in de kerk”, zegt de veelzijdige muzikant.
Eigen draaiorgel
Muziek zit in zijn hart en bloed kruipt waar het niet gaan kan. Toen in coronatijd alles stillag en een hele lege kerstvakantie in het vooruitzicht lag, begon het bij Henry te kriebelen. “Ik ben altijd bezig. Als ik niets doe, ben ik ziek”, lacht de Bergentheimer. “Ik besloot om een eigen draaiorgel te maken. Een hybride orgel, waar een beetje techniek en houtwerk bij kwam kijken. Het klinkt, speelt en ziet eruit als een draaiorgel, dus dan is het een draaiorgel”, zegt Henry bescheiden. Hij gaat er mee naar verzorgingstehuizen in de omgeving waar hij vertelt over het ontstaan van het draaiorgel. “En ik speel natuurlijk liedjes. Bekende liedjes van vroeger waarbij de mensen op het scherm de tekst mee kunnen zingen.”
80 jaar bevrijding
Wanneer er iets georganiseerd wordt dat Henry’s interesse heeft, is hij er graag bij om te helpen. Op dit moment is hij druk met een tijdelijk project: 80 jaar bevrijding. Henry maakt deel uit van de werkgroep geschiedenis, die lokale verhalen verzamelt en vertelt. “We maken een tentoonstelling in de Bo," vertelt Henry enthousiast. "Daar delen we verhalen over de verzetsgroep, de verborgen boot De Linquenda en de neergestorte Lancaster-bommenwerper. En natuurlijk zijn er de verhalen van de Bergentheimers zelf. Sommige kunnen nog uit eigen ervaring vertellen over de oorlog."
Gewoon doen
De kracht van gewoon doen is zeker ook zichtbaar in Bergentheim. “Gewoon aanpakken, zonder al te veel voorwaarden vooraf en maar zien hoe ver we komen.” Henry ziet het bij het verhaal van de Lancaster, waar nog maar weinig over bekend is. “Als je gewoon bezig gaat en begint, dan komt het wel en kom je erachter hoe het zat”, legt hij uit. Bij de werkgroep is de wens ontstaan om een monument te bouwen voor de Lancaster. “De plannen zijn er. Ik kan nog niet precies vertellen hoe het gaat, maar op 2 mei staat er in Bergentheim een mooi monument. We gaan het ‘gewoon doen’.” Het enthousiasme op anderen overbrengen, ieders talenten en krachten bundelen en samen aan de slag gaan... Daarin zit Henry’s trots als hij praat over de gemeenschap Bergentheim. “Verenigingen zijn heel belangrijk voor deze omgeving. Door een vereniging ontstaat er binding met mensen die je normaal niet zo snel zal opzoeken. Je onderneemt iets samen, waardoor je meer naar elkaar omkijkt. Bij ziekte ben je er voor de zieke en na afwezigheid trek je iemand er weer bij. Dát is het mooie van verenigingen en kerken. Het laat je verder kijken dan je eigen deur.”
De drie favoriete plekken van Henry Kompagnie:
- “De Koepel in Bergentheim is een oud gebouw dat altijd dienstdeed als muziekkoepel. De voorkant kon vroeger open en was daarmee geschikt om op te treden. Nu wordt het als repetitiegebouw gebruikt. Voor mij staat de koepel symbool voor een plek om samen te zijn. Waar we met z’n allen onze hobby kunnen uitoefenen. Een plek waar je met elkaar plezier beleeft.”
- “Ik hou van wandelen met mijn vrouw Jogé. De gemeente Hardenberg is zo mooi. Ik ben blij dat ik kan wonen daar waar andere mensen op vakantie gaan omdat het zo mooi is. Wandelen doen we graag bij de Engbertsdijkvenen. Het is daar zo leeg. Je kunt er heerlijk je hoofd leeg maken. Als je goed oplet, zie je er mooie dingen zoals de adder of in het voorjaar de blauwe kikkers. Dat is zó bijzonder.”
- “Ook fietsen doen we graag. Vaak maken we een ronde van zo’n 35 kilometer. Eén van de favoriete routes is langs de grens met Duitsland. Het is er prachtig fietsen. Je kunt bij Balderhaar de grens over en via Radewijk weer terug. Onderweg vind je mooie dingen over de geschiedenis en je rijdt zelfs langs wijnvelden. Uniek om te zien!”