Fietsen in de regio Hardenberg

Al fietsend je route samenstellen

Al fietsend je route samenstellen

De gemeente Hardenberg is bij uitstek geschikt om te fietsen. Met het afwisselende landschap en de pittoreske kernen is er tijdens het fietsen voldoende te zien. In de gemeente Hardenberg zijn diverse fietsroutes, waaronder de Leontien Ladies Ride-themafietsroute.

Al fietsend kun je zelf je route samenstellen met behulp van het fietsroutenetwerk, dit netwerk bestaat uit honderden kilometers bewegwijzerde routes. In het netwerk kun je zelf eindeloos veel fietsroutes samenstellen met behulp van ‘knooppunten’.

Toeristisch Overstap Punt

Toeristisch Overstap Punt

U kunt uw fietstocht starten bij ieder knooppuntpaneel in het fietsroutenetwerk óf bij één van de Toeristische Overstappunten (TOP’s). Deze plekken zijn speciaal ingericht als startpunt voor uw fiets- of wandeltocht. Vanuit deze punten kunt u heerlijk fietsen via bewegwijzerde en beschreven routes.

Alle TOP’s zijn met de auto goed te bereiken en met borden aangegeven vanaf de doorgaande weg. Parkeren is gratis. Een TOP is te herkennen aan een grote, met stenen gevulde kegel. Op een informatiepaneel vindt u alle fiets- en wandelroutes waaruit u kunt kiezen. Er zijn in de gemeente Hardenberg maar liefst drie TOP’s te vinden. Bij natuuractiviteitencentrum De Koppel in Hardenberg, bij natuurinformatiecentrum De Wheem in Oud Avereest en bij het NS-Station in Gramsbergen.

Routes bekijken

Routes bekijken

Op zoek naar andere routes? Van zes leuke en prachtige fietsroutes kun je een hieronder de route downloaden.

Bekijk hier de gratis routes

Kinderfietsroutes - Joggem

Kinderfietsroutes - Joggem

Kinderfietsroute: Joggem en De Slag bij Ane, 15 kilometer
Kilometerteller op het stuur, flesje water in het fietsmandje, kinderen op de fiets en gaan! Jonge gezinnen kunnen hun hart ophalen bij een nieuwe kinderroute in het Vechtdal. Stap samen met je kind(eren) op de fiets. De kinderfietsroute vertelt het verhaal van de Slag bij Ane met als startpunt het museum van Gramsbergen. Het routeboekje kost 1,50 euro en is te koop bij het museum van Gramsbergen.

Joggem is het karakter dat een hoofdrol speelt bij deze kinderfietsroute. Op een sportieve wijze maakt hij kennis met het verhaal van de Slag bij Ane. Het opstappunt en eindpunt is het museum in Gramsbergen. Joggem woont in de gemeente Hardenberg en beleeft allerlei avonturen. Naast de kinderfietsroute over de Slag bij Ane worden er dit jaar nóg twee kinderroutes in de gemeente geïntroduceerd. Dit alles om op een speelse en sportieve manier kinderen uit te dagen meer te bewegen.

Lees meer over Joggem

Verhalenpunten Vechtdal

Verhalenpunten Vechtdal

Op 30 plekken in het Vechtdal zijn verhalen te beluisteren bij zogenaamde verhalenpunten. Het enige dat je hiervoor hoeft te doen is een paar keer trappen op een pedaal en een druk op de knop. Vervolgens kun je luisteren naar een verhaal over de directe omgeving.

Luister naar de verhalen over het klooster in Sibculo, de veldslag bij Ane en Napoleon bij de Loozensche Linie. Je vindt de verhalen in de gemeente Zwolle, Dalfsen, Ommen en Hardenberg langs het fietsroutenetwerk. In de gemeente Hardenberg vind je de verhalenpunten bij Gramsbergen, Slagharen, Sibculo, de Loozensche Linie, Diffelen, De Krim en Ane. Ook is er een verhaalpunt op de grensovergang van Gramsbergen naar het Laar.

Op elke locatie is een verhaal voor volwassenen en een verhaal voor kinderen te beluisteren.

Waar staan de verhalenpalen?

Happen en Trappen

Happen en Trappen

De lekkerste fietstochten van Nederland en België. Een dag lang fietsen door een prachtige omgeving en heerlijk eten bij vijf verschillende restaurants. Waar Happen en Trappen in 2006 met 1 route is begonnen, zijn er anno 2019 circa 200 routes en… het einde is nog niet in zicht! In de regio Hardenberg zijn er twee routes, zie hieronder.

Meer informatie

Mountainbike route

Mountainbike route

In de bosrijke omgeving van Hardenberg is een prachtige mountainbike route van 23 kilometer aangelegd.

Bekijk de route hier

Kom&Kunst route

Kom&Kunst route

Folder A4 Wandelroute beelden komgrens def

 

Vanuit het gemeentelijke project verfraaiing komgrenzen zijn er door een aantal Plaatselijk Belangen van de stad Hardenberg, 6 objecten geplaatst om de komgrenzen van de stad Hardenberg aansprekender te maken. Deze Plaatselijk Belangen zijn: Centrum, Heemse, Baalderveld en Marslanden. Om u bekend te maken met deze kunstwerken is deze route ontwikkeld. Tevens leidt deze route u langs diverse andere bezienswaardigheden in Hardenberg.

Bekijk de route

De leukste vakantie beleef je natuurlijk in deze regio!

Bekijk nu het aanbod in Hardenberg en boek jouw onvergetelijke vakantie!

Bekijk het aanbod