Fruit determineren en fruitpersdag

Op zaterdag 19 oktober houdt De Koppel in samenwerking met de Hoogstamsnoeiploeg van Landschap Overijssel een fruitpersdag. Iedereen die appels en of peren tot heerlijk en gezond sap wil laten persen is welkom. Er is de hele dag, tussen 09.00 en 18.00 uur, een grote mobiele fruitpers aanwezig.

Door deze fruitpers kan het fruit ter plekke worden geperst en kan het sap direct worden meegenomen in pakken van 5 liter. Deze zijn, mits vorstvrij bewaard, twee jaar houdbaar. Geopend is het sap ongeveer twee maanden houdbaar.

De minimale inbreng aan fruit is 10 kg. Het fruit moet schoon en gaaf zijn, een wormgaatje of beurs plekje, oké maar niet rot of beschimmeld. Peren moeten nog wat hard zijn, anders pap en geen sap. Verhouding appel met peer 70/30 is het lekkerst. Klein fruit zoals druiven of pruimen(ontpit) of in combinatie met appels en peren kan ook. Afhankelijk van het soort kan een opbrengst van 70 liter sap per 100 kilo fruit gehaald worden.

De kosten bedragen € 1,10 per liter = € 5,50 per pak. Vanaf 500 liter € 1,– per liter = € 5,– per pak. Voor 3 literpakken kost het € 1,30 per liter = € 3,90 per pak. Om te zorgen dat er een constante aanvoer is, met minimale wachttijden, is opgave van te voren noodzakelijk! Eén persing duurt 30 minuten.

Opgeven? Mail naar: info@dekoppel.com of telefoon: 0523-273388. Geef alsjeblieft door of vermeld in de mail je naam, adres en telefoonnummer en een schatting van het aantal kilo’s fruit dat je wilt laten persen op 19 oktober. Na aanmelding krijg je in de week voorafgaand aan de fruitpersdag de tijd door wanneer je verwacht wordt.
De Koppel is te vinden aan de Vechtstraat 8 te Hardenberg.

Fruit determineren
Op 19 oktober is het ook mogelijk om fruit te laten determineren. Ben je niet bekend met de soorten die bij jou in de tuin of op het erf staan, neem dan van die bomen 5 stuks fruit en een tak mee. Vanaf 09.00 uur zijn er pomologen aanwezig die precies kunnen vertellen om welke soort(en) het gaat.

De Koppel is tijdens de Fruitpersdag open voor bezoek en ook voor de kinderen zijn er activiteiten. De Nederlandse Pomologische Vereniging is aanwezig met een stand en de Bijenvereniging is aanwezig om uitleg te geven over hun hobby en het nut van bijen bij de bestuiving van het fruit.

  • 19 oktober 2019
  • Natuuractiviteitencentrum De Koppel
    Hardenberg

De leukste vakantie beleef je natuurlijk in deze regio!

Bekijk nu het aanbod in Hardenberg en boek uw onvergetelijke vakantie!

Bekijk het aanbod