2e Avereester Historisch Spektakel

Op zaterdag 26 mei a.s. zal het 2e Avereester Historisch Spektakel plaatsvinden. Het belooft weer een geweldig evenement te worden. Circa 130 vrijwilligers werken er aan mee.

De hoofdact van dit spektakel is: de begrafenis van Willem Jan baron van Dedem. Op 21 november 1851 overlijdt Willem Jan baron van Dedem. Zijn teraardebestelling heeft nogal wat voeten in de aarde. Zowel de dominee uit Oud-Avereest als de dominee uit Dedemsvaart denkt dat hij het eerste spreekrecht heeft bij de uitvaart.
Het komt bijna tot en handgemeen. Eén van de dominees haalt een trucje uit en weet op slinkse wijze als eerste het spreekgestoelte bij het graf te bezetten.
Het leven in Avereest gaat ondanks deze treurige gebeurtenis gewoon door. In de kroeg wordt stevig gegokt. De verliezer wordt furieus en het draait op messentrekken uit. Het gevecht wordt in de kiem gesmoord. Plotseling komt er een dorpsroddel op tafel, wat een bijzondere wending tot gevolg heeft.
Op de potstal wordt getrouwd en wordt vrolijk feest gevierd. Op de markt wordt driftig handel gedreven. Er worden broden, poffertjes en „knieperties“ gebakken De schaapherder hoedt zijn schaapjes en de familie bij de plaggenhut heeft het niet gemakkelijk Er wordt hard gewerkt om de turf te keren en te drogen en er komt weer gezinsuitbreiding.
De roddeltantes zijn  volop aan het roddelen. Zij vragen zich af wie van de bezoekers voor de begrafenis komen en wie voor de markt of voor de bruiloft.
De kinderen gaan weer naar school en krijgen aardrijkskunde- en geschiedenisles. Niet alle leerlingen letten goed op. Na schooltijd gaan de meisjes spelen en de jongens halen allerhande kattenkwaad uit. De zwervers uit de Ommerschans dwalen door het dorp en proberen een paar centen bij elkaar te bedelen. Veldwachter Wolfgang Wierth probeert de orde te bewaren, wat hem met grote moeite redelijk lukt. De barbier lokt klanten in zijn kappersstoel en scheert ze driftig de baard af. De visboer brengt zijn haringen aan de man.

EN U?  U BENT GEWOON ONDERDEEL VAN HET SPEKTAKEL!
Zaterdag 26 mei a.s.  Zeker de moeite te waard om te komen en te genieten!

Kaarten zijn vanaf 1 mei a.s. in voorverkoop bij Primera Meesters en de Readshop te Dedemsvaart.

 

  • Kalkoventerrein
    Oude Zuidwolderstraat 13, Dedemsvaart

Op de kaart

2e Avereester Historisch Spektakel

Oude Zuidwolderstraat 13, Dedemsvaart

De leukste vakantie beleef je natuurlijk in deze regio!

Bekijk nu het aanbod in Hardenberg en boek uw onvergetelijke vakantie!

Bekijk het aanbod