Engbertsdijkvenen

Tussen Almelo en Hardenberg bij Kloosterhaar ligt hoogveengebied de Engbertsdijksvenen. In de kern van het ca. 1000 ha grote gebied ligt nog ongeveer 15 ha onvergraven hoogveen met sporen van de boekweitcultuur. Het gebied oefent een enorme aantrekkingskracht uit op vogels. Met name in de winter zijn er interessante watervogels te zien, zoals taigarietganzen. Meer informatie over het gebied en de recreatieve gebruiksmogelijkheden kunt u krijgen in de boerderij bij de ingang van het gebied. Deze is ingericht als informatiecentrum.

Tussen Almelo en Hardenberg bij Kloosterhaar ligt  hoogveengebied de Engbertsdijksvenen. In de kern van het ca. 1000 ha grote gebied ligt nog ongeveer 15 ha onvergraven hoogveen met sporen van de boekweitcultuur. Het gebied oefent een enorme aantrekkingskracht uit op vogels. Met name in de winter zijn er interessante watervogels te zien, zoals taigarietganzen. Meer informatie over het gebied en de recreatieve gebruiksmogelijkheden kunt u krijgen in de boerderij bij de ingang van het gebied. Deze is ingericht als informatiecentrum.

Cultuur en landschap
De Engbertsdijksvenen is een van de weinige nog levende hoogveengebieden in Nederland. Veenmossen die wel 40x hun eigen gewicht aan water kunnen vasthouden, groeien aan de bovenzijde en sterven af aan de onderzijde. De afgestorven delen vormen het veenpakket. Het veen groeit op deze manier ongeveer 1/2 mm per jaar. Het veen is op sommige plaatsen soms 7 meter dik. In dit
hoogveen werden vroeger kleine sloten gegraven en op de droge akkertjes werd boekweit geteeld. Het veen werd in regelmatige compartimenten opgedeeld, afgegraven en tot turf (brandstof)
verwerkt.

Flora
In de Engbertsdijksvenen kun je spreken van ‘de weelde van armoede’. In het hoogveen heersen extreme omstandigheden en daarbij past geen grote soortenrijkdom. Omdat veel van het hoogveen
vroeger is afgegraven, zijn de karakteristieke soorten van dit milieu zeer zeldzaam. Naast de vele veenmossen treft u hier onder andere eenarig wollegras, lavendelheide, ronde en kleine zonnedauw, witte snavelbies en het korstmos Cladonia incrassata aan.

Fauna
In de Engbertsdijksvenen kunt u zoogdieren als reeën, vossen en dwergmuizen tegenkomen. Maar het gebied is vooral beroemd om zijn vogelrijkdom. In de bescherming van de broedkolonie
kokmeeuwen broeden graag geoorde futen en zwarte sterns. Maar ook de roofvogelliefhebber kan hier zijn hart ophalen. Men kan hier zowel de bruine als blauwe en grijze kiekendief tegenkomen.
De vele libellen van het veen trekken op hun beurt boomvalken aan. Naast deze vaste gasten zijn er ook de wintergasten. Opmerkelijk is ieder jaar weer de terugkeer van de kraanvogels. Van alle in Nederland overwinterende taigarietganzen verblijft ongeveer een kwart (ruim 500 stuks) in de Engbertsdijksvenen.

Recreatie
In de Engbertsdijksvenen kunt u heerlijk wandelen. Staatsbosbeheer heeft hiervoor twee gemarkeerde wandelingen voor u uitgezet. De routes starten vanaf de parkeerplaatsen: een aan de
Gravenlandweg en een vanaf de grote parkeerplaats aan de Dorpsstraat bij Kloosterhaar.

De leukste vakantie beleef je natuurlijk in deze regio!

Bekijk nu het aanbod in Hardenberg en boek uw onvergetelijke vakantie!

Bekijk het aanbod