Landgoed De Groote Scheere

Op de grens van Overijssel en Drenthe, in de gemeente Hardenberg ligt Landgoed De Groote Scheere: een historisch cultuurlandschap. Grasland, akkers, rietgedekte boerderijen met karakteristieke luiken en andere streekeigen gebouwen, bossen, natuurterrein en houtwallen worden middels eeuwenoude zandpaden met elkaar verbonden en leveren een uniek landschap. Het Landgoed omvat de gehele buurtschap Holthone met haar omgeving.

ZEKER DOEN: Wandelen over verhalenpad, kidsbeweegroute, happen & trappen.

Landgoed De Groote Scheere ligt op de grens van Overijssel en Drenthe. Een historisch cultuurlandschap. Grasland, akkers, rietgedekte boerderijen met karakteristieke luiken en andere streekeigen gebouwen, bossen, natuurterrein en houtwallen worden middels eeuwenoude zandpaden met elkaar verbonden. Daardoor is een uniek landschap ontstaan. Het Landgoed omvat de gehele buurtschap Holthone met haar omgeving.

Landschap en cultuurhistorie
In de Middeleeuwen was De Groote Scheere één groot veenmoeras. In de 18e eeuw namen boeren het land in gebruik. Daardoor ontstond er een prachtig landschap. De oude
landschapselementen die toen zijn ontstaan, zoals houtwallen, loofbossen, weilanden en akkers, zijn gelukkig ook nu nog vrijwel onveranderd aanwezig. Een uniek landschapselement in De Groote Scheere is de gordel van akkermaalshout. Dit is een lange beukenhaag die de grens met Drenthe aangeeft (‘maal’ staat voor grens).

Fauna
De houtwallen vormen een prima leefomgeving voor veel planten en dieren. Naast vogels, zoals de braamsluiper en de kleine winterkoning, leven er ook diverse kleine zoogdieren zoals egels en
verschillende muizensoorten. In het bos kunt u genieten van de zang van vele zangvogels, zoals de wielewaal. ’s Nachts is de roep van steenuil of ransuil te horen, als deze jagers De Groote Scheere
gebruiken als hun jachtterrein.

Flora
In de bossen en houtwallen van De Groote Scheere groeien een aantal prachtige voorjaarsbloeiers, zoals salomonszegel, lelietje der dalen en speenkruid. Het bos op De Groote Scheere wordt gekarakteriseerd als een ‘oud droog loofbos’.

Recreatie
De Groote Scheere is sinds 1963 opengesteld voor recreatie. De Ganzenhoeve bevindt zicht op het prachtige Landgoed De Groote Scheere. Er zijn bijvoorbeeld verschillende wandelroutes met als startpunt De Ganzenhoeve, te weten het Verhalen pad (5 of 7 km), de gele route (3,8 km) en de rode route (6,4 km). Voor de kinderen is er de Kidsbeweegroute (1 km). Voor de fietsers zijn we opgenomen in een knooppuntenroute (nr. 84).

Horeca

Je wandeling of fietstocht beginnen hoeft natuurlijk niet op een lege maag. De Ganzenhoeve heeft bijvoorbeeld een uitgebreide menukaart, diverse lunchgerechten, zoete-, hartige- en speciale pannenkoeken. Ook heerlijke hoofdgerechten, zoals bijvoorbeeld spareribs, rundersteak, zalmfilet et cetera. Geen grote trek? Een kopje koffie met lekkere oma’s appelcake of een gebakje in een plakje staat altijd voor je klaar.

 

De leukste vakantie beleef je natuurlijk in deze regio!

Bekijk nu het aanbod in Hardenberg en boek jouw onvergetelijke vakantie!

Bekijk het aanbod