Collendoorner Bos

Het Collendoorner Bos is betrekkelijk nieuw. Een voormalige stortplaats. De gemeente Hardenberg is in 1949 op bescheiden schaal begonnen met het storten van hoofdzakelijk huisvuil op deze plek. In 1974 kwam daar het huisvuil van de omliggende gemeenten Avereest, Gramsbergen en Ommen bij. In 1988 had de stortbult haar maximale hoogte bereikt en moestdeze worden gesloten. Met een aantal ingrepen ontstond vervolgens een prachtig, afwisselend natuurgebied, dat door steeds meer wandelaars wordt ontdekt en gewaardeerd.

Collendoorner Bos -> ZEKER DOEN: Wandelen, bult beklimmen, dieren spotten

Landschap
Het landschap dat is begonnen op een vuilnisbult. Dat is bijzonder. De vuilstortplaats Collendoorn werd beplant met diverse struiken en bomen. Er moest echter ook een nieuwe stortplaats komen, Het Bovenveld, waarvoor 40 ha bosgebied werd gekapt. Deze oppervlakte compenseerde men bij de oude stortplaats in Collendoorn. Na enig tijd ontstond hier een aantrekkelijk nieuw natuurgebied.

Fauna
Slaapplaatsen langs het oudere bos verraden de aanwezigheid van reeën in dit gebied. Ook zijn zogenaamde veegbomen te zien. Dit zijn bomen die door reeën worden gebruikt om zich te ontdoen van het vel van een nieuw gewei. Het natuurgebied is ook bijzonder vogelrijk. Zo zijn er staartmezen, kneu, bonte vliegenvanger, zwartkop en glanskopmees waar te nemen. Langs de bosrand vliegen veel vlinders, zoals landkaartjes, koevinkjes en kleine vossen.

Flora
Een bijzondere waterplant die hier groeit is de veenwortel, die in de zomer en herfst met aarvormige rozerode bloemen bloeit en naar honing geurt. In het oude bos staan grove den, zomereik,
lijsterbes, bergvlier, lariks en berk. Kruidachtigen die hier voorkomen zijn o.a. rankende helmbloem, buntgras, verschillende klaversoorten, speerdistel en vogelpootje. In het gebied bevindt zich een klein stukje met struik- en dopheide.

Recreatie
IVN Hardenberg heeft wandelpaden opgesnoeid en ingericht als een ‘gele paaltjesroute’. De lengte van deze route, die dwars over de bult loopt heeft een lengte van 3 km en de gemiddelde rondgang vergt ongeveer 1½ uur. Bij helder weer heeft men boven vanaf de bult een mooi uitzicht op de omgeving, met aan de noordwestzijde de watertoren van Lutten en aan de zuidoostzijde kan men zelfs het windmolenpark in Duitsland waarnemen. Ook is er een mooie wandelroute beschikbaar.

De leukste vakantie beleef je natuurlijk in deze regio!

Bekijk nu het aanbod in Hardenberg en boek uw onvergetelijke vakantie!

Bekijk het aanbod