De Spinde

Het gebied De Spinde wordt omgevormd tot aantrekkelijk gebied voor wonen en werken, met aantrekkelijke voorzieningen. Op de plek van De Spinde 2 tot en met 6 en het voormalige Rabobankgebouw worden nieuwe appartementen en commerciële ruimte gebouwd. De openbare ruimte wordt aangepakt met een heldere route van het gemeentehuis richting de Fortuinstraat. Er komt een extra uitgang/entree voor de parkeergarage aan het Spindeplein.

Het concept-plan voor De Spinde richt zich op het gebied van het voormalige Rabobankgebouw, het plein voor het gemeentehuis en vijf winkelpanden aan De Spinde 2 tot en met 6.

Achtergrond
Het gebied De Spinde is één van de gebieden rond het kernwinkelgebied dat wordt omgevormd tot aantrekkelijke locatie voor wonen, werken of voorzieningen. De gemeente werkt samen met de Herstructurerings Maatschappij Overijssel (HMO) aan het plan voor De Spinde.

Nieuwbouw aan De Spinde
Het concept-plan gaat uit van sloop van de winkelpanden aan De Spinde 2 tot en met 6 en het voormalige Rabobankgebouw. In plaats daarvan komen er drie nieuwe gebouwen met meerdere bouwlagen:

    • een appartementengebouw aan de zijde van het gemeentehuis;
    • twee gebouwen met een meer stedelijk karakter aan de zijde van het centrum.

De nieuwe gebouwen bieden plek aan circa 35 appartementen en 23 zorgappartementen.Op de begane grond komt circa 700 vierkante meter maatschappelijke of commerciële ruimte. Hier is plek voor verschillende functies of voorzieningen. Voor detailhandel of horeca is in principe geen plek meer in het gebied, tenzij dit wenselijk is voor de kwaliteit en levendigheid in het gebied. Dit wordt in een bestemmingsplan geregeld. Ook een nieuwe inrichting van de openbare ruimte is onderdeel van het plan zodat een heldere route tussen het gemeentehuis en de Fortuinstraat ontstaat. In het gebied komt meer ruimte voor groen, biodiversiteit en waterberging. Verder is de ambitie dat een extra in-/uitgang van de parkeergarage wordt gerealiseerd die uitkomt op De Spinde. Het gebied wordt goed toegankelijk voor minder-validen.

Stand van zaken

  • De gemeente heeft samen met de Herstructurerings Maatschappij Overijssel (HMO) een concept-plan gemaakt voor De Spinde.
  • De HMO heeft vier winkelpanden aan De Spinde aangekocht. Voor 1 pand zijn goede afspraken met de eigenaar gemaakt.
  • Het concept is gepresenteerd tijdens een inloopbijeenkomst op maandag 28 oktober tussen 18.30 en 20.00 uur in het gemeentehuis.
  • De gemeente en de HMO nemen de reacties op het concept-plan mee bij het verder uitwerken van het plan.

Bekijk hier de panelen die tijdens de inloopbijeenkomst op 28 oktober zijn getoond:

Panelen inloopbijeenkomst

Wil je reageren op het plan? Stuur uw reactie naar centrum@hardenberg.nl.

De leukste vakantie beleef je natuurlijk in deze regio!

Bekijk nu het aanbod in Hardenberg en boek uw onvergetelijke vakantie!

Bekijk het aanbod