Boswachterij Hardenberg

In boswachterij Hardenberg ligt speelvijver De Oldemeijer. Rond het meer ligt een strand waar de allerkleinsten spetterplezier kunnen beleven. Zwemhelden zwemmen naar het eilandje midden in het meertje, maar je kunt er ook gewoon via het bruggetje komen. In het seizoen is het toiletgebouw open.

ZEKER DOEN: Picknicken Oldemeijer, MTB-Route, Zwanenmeer bezoeken

Ten noorden van het Vechtdal ligt Boswachterij Hardenberg. In de boswachterij komen natuur, recreatie en houtteelt samen. De boswachterij, ruim 1000 hectare groot, is in eigendom en beheer bij Staatsbosbeheer. Een tocht door de boswachterij over een van de vele ruiter,- fiets- en wandelpaden, staat garant voor bijzondere ontmoetingen. Op de heideterreintjes en langs de prachtige vennetjes, kunt u reeën en roofvogels tegenkomen. Middenin het bos ligt de recreatieplas De Oldemeyer, een heerlijke plek om te zwemmen of gewoon lekker te luieren.

Landschap en cultuurhistorie
Boswachterij Hardenberg bestond rond 1900 uit zogenaamde ‘woeste gronden’: grote heideterreinen die langzaam maar zeker door overbegrazing veranderden in zandverstuivingen. Tijdens de grote werkloosheid rond 1930 werden grote delen van deze woeste gronden beplant met douglassparren en amerikaanse eik. U herkent deze ontginningsbossen nog aan de rechthoekige bospercelen met bossen van gelijke leeftijd. Het beheer is nu gericht op meer variatie en structuur in de bossen.

Flora
Kenmerkend voor de boswachterij is de grote variatie aan bomen. Niet alleen vindt u hier inheemse boomsoorten als grove den, zomereik en beuk, maar ook exoten als douglas, japanse lariks,
fijnspar, thuga, amerikaanse eik en amerikaanse vogelkers (ook wel bospest genoemd). In open ruimtes, zoals de heidegebieden, komen dop-, struik-, kraai- en lavendelheide alsmede pijpestrootje, buntgras, veenpluis, zonnedauw en klokjesgentiaan voor.

Fauna
De grote variatie aan bomen en de structuur van het bos biedt levensruimte voor tal van diersoorten. Op de heideveldjes met hun vennetjes is een ontmoeting met een adder of heikikker niet
uitgesloten. En hoort u tijdens uw wandeling een vogel ‘lachen’, dan is dat zeer waarschijnlijk een zwarte specht. De boswachterij huisvest ook vele marterachtigen. Niet alleen de kleine soorten zoals de hermelijn en bunzing, maar ook de steenmarter, de boommarter en zelfs de das zijn bewoners van Boswachterij Hardenberg.

Recreatie
Boswachterij Hardenberg is vrij toegankelijk op wegen en paden. Er liggen vele kilometers ruiterpad en fietspad en er is zelfs een mountainbike fietsroute van 21 kilometer. De wandelaar kan kiezen uit drie gemarkeerde wandelroutes. Voor zwemmen en luieren kunt u uitstekend terecht in de recreatieplas De Oldemeijer. De Oldemeijer is ook toegankelijk voor de minder valide medemens. Speciaal voor hen is er een verhard pad rond de vijver aangelegd dat tevens dienst doet als Cooperbaan.

 

Tip: Noteer alvast in je agenda! Tweede Paasdag Hardenberg Buiten bij recreatieplas De Oldemeijer. Hardenberg Buiten is een buitenactiviteitendag voor het gehele gezin. De toegang is gratis net als de meeste activiteiten. Kom bijvoorbeeld een nestkast timmeren. Handboogschieten of broodjes bakken. Of doe mee aan het monkey climbing, de buschcraft of aan één van de vele workouts, clinics en demonstraties.

De leukste vakantie beleef je natuurlijk in deze regio!

Bekijk nu het aanbod in Hardenberg en boek uw onvergetelijke vakantie!

Bekijk het aanbod