Het Vechtpark, een uniek stukje natuur in de stad

Vogels spotten in alle vroegte, een stevige wandeling over één van de struinpaden of kanovaren op de unieke wildwaterbaan… Of je nu houdt van rust en ruimte of van een beetje actie, in het Vechtpark in Hardenberg is van alles te beleven! Dit waterrijke stadspark is de favoriete plek van menig inwoner en toerist, maar levert ook een belangrijke bijdrage aan de waterveiligheid van de stad. Ben je in de buurt? Kom en beleef dit bijzondere stukje natuur pal naast het centrum van Hardenberg. 

Wandelpromenade

Even weg van de drukte? Als bezoeker van het winkelcentrum van Hardenberg maak je gemakkelijk een uitstapje richting het stadspark. De wandelpromenade in het Vechtpark nodigt uit voor een rustige wandeling langs de Vecht. Er zijn verschillende zitplaatsen onderweg, zodat je in alle rust kunt genieten van de watervogels en de grazende koeien aan de overkant.

Natuur

De natuurvriendelijke oevers, graslanden en poelen in het Vechtpark zijn niet alleen mooi om te zien, maar bieden ook volop de ruimte aan planten en dieren. Vanaf één van de uitzichtpunten in het Vechtpark kun je deze mooie natuur ontdekken. Op het eiland kunnen vogels, grazers en amfibieën ongestoord leven. Dit eiland is niet toegankelijk voor bezoekers, maar eromheen is ruimte genoeg voor fietsers en wandelaars om optimaal te genieten van de natuur. Diverse fiets-, wandel- en struinpaden doorkruisen het Vechtpark.

Vanaf het water

Wat is er mooier dan het Vechtpark beleven vanaf het water? De rivier de Vecht is bevaarbaar voor kleine bootjes, zoals kano’s, sloepen en fluisterboten. Het haventje is centraal gelegen, dus je stapt vanuit het stadscentrum zo je bootje in! In het water ligt een steiger waar kano’s en bootjes aangelegd kunnen worden voor een korte stop bij één van de horecagelegenheden aan het water.

Wildwaterkanobaan

Het Vechtpark kent een unieke wildwaterkanobaan. De baan in Hardenberg is de eerste baan in Nederland die gebruik maakt van het natuurlijke verval van een rivier. De Vecht zorgt voor een hoogteverschil van anderhalve meter en de baan heeft een lengte van 140 meter. Spectaculair voor de kanoër, maar ook erg leuk om vanaf de waterkant te aanschouwen. Reserveren kan via www.hardenberg.nl/wildwaterbaan

Droge voeten

Het Vechtpark mag dan voor veel mensen een rustgevende en groene plek zijn geworden om je even terug te trekken, het zorgt er ook voor dat de inwoners van Hardenberg droge voeten houden. Eén van de belangrijkste onderdelen van het Vechtpark is de waterveiligheid. In het park is veel ruimte voor waterberging gemaakt, die in extreme gevallen het regenwater vanuit de stad kan opvangen.

De overlaat is een waterbouwkundige constructie, gebouwd uit 2500 stenen elementen, aan de noordzijde van het Vechtpark. Deze drempel zorgt ervoor dat bij extreem hoog water de Vecht gecontroleerd kan overstromen in het achtergelegen park. De overlaat is ontworpen in de vorm van een amfitheater en fungeert eveneens als uitzichtpunt en publiekstribune bij evenementen in en om de Vecht.

Kunst 

In het Vechtpark is meer kunst te ontdekken. Het kunstwerk Poortlijn bij de haven is hier een mooi voorbeeld van. Aan de noordkant van het Vechtpark is een transferium te vinden. De parkeerplaatsen zijn in een ronde schijf aangelegd, zodat je vanaf elke plek een ander uitzicht hebt. Het transferium is bovendien een prima startpunt voor een wandeling in het park.

Een andere plek in het Vechtpark waar kunst en cultuur een belangrijke rol spelen is de Koppeltuin. Dit doe- en beleefpark, met onder meer een vuurplaats, zitelementen en een moestuin, is ook erg geliefd bij jonge natuurliefhebbers. Kinderen kunnen hier iets opsteken over de natuur en ’s zomers met een schepnetje waterdiertjes zoeken.

 

Foto’s Ton van Vliet

 

De leukste vakantie beleef je natuurlijk in deze regio!

Bekijk nu het aanbod in Hardenberg en boek uw onvergetelijke vakantie!

Bekijk het aanbod