Beleef de natuur in de regio Hardenberg

De regio Hardenberg bestaat uit stadjes en dorpen in het groene Vechtdal Overijssel en het mysterieuze Reestdal. Je vindt er een boswachterij, natuurgebieden en zelfs een zandverstuiving. Dat betekent: alle ruimte om te genieten van stevige wandelingen en eindeloze fietstochten, picknicken en terrasjes pakken.

Of je nu met een bootje over de rivier vaart, aan de oever aan het vissen bent of er langs fietst of wandelt, het uitzicht op of vanaf de Vecht is altijd schitterend. De Vecht baant zich een weg door het centrum van Gramsbergen en Hardenberg en langs schitterende natuurgebieden. Bewonder en geniet ook van deze natuur!

Grensoverschrijdende vaartochten

Grensoverschrijdende vaartochten

Genieten van de Vecht kan optimaal op het water. De Vechtzomp is een elektrisch aangedreven zomp en kan 30 passagiers vervoeren (55 passagiers bij inzet Duitse zomp), en is ook geschikt als ‘trouwboot’, of om te vergaderen. Met de zomp kunnen stille plekken bereikt worden die te voet of met diepere boten niet te bereiken zijn.  Verwonder u over de verhalen over de rijke roemruchte geschiedenis van het Vechtdal en met name de strategische plek die de Vecht innam. Het verhaal van de geschiedenis en functie van de Vechtezomp.

Meer informatie of vaartocht boeken

Natuuractiviteitencentrum; Schepnetje en verrekijker mee

Natuuractiviteitencentrum; Schepnetje en verrekijker mee

Met een schepnetje waterbeestjes vangen en die dan met een zoekkaart op naam brengen. Of met een verrekijker de vogels en vlinders van dichtbij bekijken. Voor iedereen die meer wil weten over de schitterende natuur in Hardenberg en omgeving, en zin heeft in een leuk dagje uit, is een bezoek aan natuuractiviteitencentrum De Koppel een echte aanrader. Er zijn steeds wisselende exposities te zien. Je kunt er door de struintuin lopen en daarna nagenieten op het natuurterras. Naast de kinderroute Knof de pad is er ook een informatieve fietstocht door het leefgebied van de knoflookpad: de paddentrek.

Natuuractiviteitencentrum De Koppel, Vechtstraat 8 in Hardenberg, tel. 0523- 273388, www.dekoppel.com

Lees meer

Bezoekerscentrum De Wheem

Bezoekerscentrum De Wheem

Bezoekerscentrum De Wheem is een prima begin- of eindpunt van een middagje Reestdal. In deze fraaie boerderij, midden in het Reestdal, is van alles te beleven. Behalve mooie exposities vindt u er een leuke winkel en kunt u er terecht voor een lekker kopje koffie met krentewegge. Kinderen kunnen zich vermaken in de dassenburcht of op het spannende Natuurspeelpad gelegen achter De Wheem. Regelmatig worden bij De Wheem leuke activiteiten georganiseerd!

Lees meer over De Wheem

Doen: hengeltje uitwerpen

Doen: hengeltje uitwerpen

Aan de oever van de Vecht en met je hengel in het water kom je pas echt tot rust. De mooiste visstekken vind je in de Sportvissersreisgids Overijsselse Vecht, verkrijgbaar bij IP Hardenberg. Pak uw hengel uit de kast, verzamel voldoende aas, houd uw VISpas in de aanslag en neem een kijkje bij de Vecht. De rust, de mooie omgeving en de gezellige plaatsjes maken van de Vecht een ideale plek voor vissers. Een goede visstand en mooie stekkies maken het visgebied compleet. Dus werp een hengeltje uit en vis op de 17 verschillende vissoorten die de Vecht rijk is. En als u dan toch een bezoek aan het Vechtdal brengt, blijft u toch ook lekker slapen? Dan kunt u de volgende dag gewoon weer verder waar u gebleven was.

Sportvissersreisgids is verkrijgbaar bij Informatiepunt regio Hardenberg, Gedempte Haven 6 in Hardenberg, 0523 – 272527.

Met het pontje over de Vecht

Met het pontje over de Vecht

Je fiets op het pontje en lekker relaxed naar de overkant. Wie al fietsend van Rheeze naar Brucht wil, kan de pont op. Je stapt in Rheeze/Diffelen op en je bent in een paar minuten aan de overkant van de Vecht. Op het pontje kun je genieten van het mooie uitzicht. De zon levert genoeg energie om je naar de overkant te brengen. Aangekomen bij de aanlegsteiger in Brucht stap je af en ben je vlakbij De Lange Kampen. Een fietspad leidt je langs dit 21 hectare grote natuurgebied.

DOEN Wildwaterkanobaan: gratis & uniek

DOEN Wildwaterkanobaan: gratis & uniek

Het Vechtpark kent een unieke wildwaterkanobaan. De baan in Hardenberg is de eerste baan in Nederland die gebruik maakt van het natuurlijke verval van een rivier. De Vecht zorgt voor een hoogteverschil van anderhalve meter en de baan heeft een lengte van 140 meter. Spectaculair voor de kanoër, maar ook erg leuk om vanaf de waterkant te aanschouwen.

Lees meer over de wildwaterkanobaan

De Kruidenhoeve

De Kruidenhoeve

De Kruidenhoeve heeft natuurvriendelijke sier- en kruidentuinen rond een oude rietgedekte Saksische boerderij in het idyllische Reestdal. De tuin is meer dan 4000 m2 groot. In juni, juli, en augustus elke woensdag open en de eerste zaterdag in juli en augustus. Groepen op afspraak. Kinderen kunnen het SpeurNeuzenPad volgen.

De Kruidenhoeve, Den Oosterhuis 10 in Balkbrug, tel. 0523 – 656 049, www.kruidenhoeve.nl

Lees meer (externe link)

Vechtpark Hardenberg

Vechtpark Hardenberg

Vogels spotten in alle vroegte, een stevige wandeling over één van de struinpaden of kanovaren op de unieke wildwaterbaan… Of je nu houdt van rust en ruimte of van een beetje actie, in het Vechtpark in Hardenberg is van alles te beleven! Dit waterrijke stadspark is de favoriete plek van menig inwoner en toerist, maar levert ook een belangrijke bijdrage aan de waterveiligheid van de stad. Ben je in de buurt? Kom en beleef dit bijzondere stukje natuur pal naast het centrum van Hardenberg.

Lees meer over het Vechtpark

Tuinen van Mien Ruys

Tuinen van Mien Ruys

In Dedemsvaart ligt een groen monument van 25000 m2 dat is ontstaan door de creativiteit en het enthousiasme van één vrouw. Tuinarchitect Mien Ruys heeft zeventig jaar lang haar ideeën over beplantingen en tuinarchitectuur gebruikt om een fascinerende tuin te maken. De bijzondere tuinen Mien Ruys zijn bekend tot ver in het buitenland en zijn ware kunstwerken. Ze zijn uniek in Europa en daarom cultuurhistorisch van onschatbare waarde. Tuinen van Mien Ruys, Moerheimstraat 84, Dedemsvaart, tel. 0523-614774, e-mail: tuinen@mienruys.nl www.tuinenmienruys.nl

 

Lees meer op de site van Mien Ruys

Doen: kanoafzaktochten

Doen: kanoafzaktochten

In de prehistorie wisten ze het al: de kano is een goede manier om je in het Vechtdal van de ene naar de andere plek te verplaatsen. Wat ze toen nog niet hadden, was het Kanorouteboekje. In dit boekje staan allerlei interessante wetenswaardigheden op en rond de Vecht.

Je komt alles te weten over de flora, fauna en de historie van het Vechtdal. En zo geniet je al peddelend extra van de grazende koeien, imposante landgoederen en de bijzondere flora en fauna onderweg. Het Kanorouteboekje is verkrijgbaar bij IP Hardenberg en bevat acht verschillende afzaktochten en twee kinderdoepagina’s.

Meer informatie (externe link)

Het grootste en mooiste Vogelpark van noordoost Overijssel!

Het grootste en mooiste Vogelpark van noordoost Overijssel!

Begroet worden door Tommy de witkuifkaketoe? Dat kan! Kom naar Vogelpark Lorkeershoeve in Lutten. Hier vind je vele soorten vogels, kan je genieten van de aangelegde tuin met beelden of heerlijk spelen in de speeltuin.

“De Lorkeershoeve”, De Kerkdijk 26, Lutten, tel. 0523-684042 of 06-12293632, www.vogelparkdelorkeershoeve.nl

Meer informatie (externe link)

Vechtdal bushcraft bij natuurkampeerterrein de klashorst

Vechtdal bushcraft bij natuurkampeerterrein de klashorst

Zin in een echt avontuur in de wildernis? Met slechts een paar middelen ervaren dat je jezelf kunt redden in de natuur? De Klashorst organiseert diverse Bushcraft-actviteiten. Bushcraft wordt gedaan door leergierige avonturiers, die de eigenaardigheden van sommige bomen en planten willen leren kennen, wildsporen willen ontdekken en overlevingstechnieken willen zien, zodat zij meer plezier aan de natuur gaan beleven.

Bushcraft staat voor de ultieme natuurbeleving, oude kennis en vaardigheden. De belangrijkste waarden die bushcraft in zich heeft zijn: bewustwording, educatie, het ervaren van rust en stilte, toename van zelfvertrouwen en respect voor omgeving en elkaar.

 

Meer informatie (externe link)

Doen: uitdagende speurtocht in het Vechtdal

Doen: uitdagende speurtocht in het Vechtdal

Op zoek naar een uitdaging voor je bedrijfsuitje of je dagje uit met familie of vrienden? In het Vechtdal hebben we een nieuw, uitdagend spel ontwikkeld voor jong en oud. Het Naar Buiten Spel is een combinatie van een kennisquiz met spulletjes, verstopte kisten, de natuur als speelbord en de spanning van het zoeken met GPS.

Meer informatie via boswachter Nico Arkes: T 0523-261850, M 06-21518545 of via n.arkes@staatsbosbeheer.nl

Meer informatie (externe link)

De leukste vakantie beleef je natuurlijk in deze regio!

Bekijk nu het aanbod in Hardenberg en boek uw onvergetelijke vakantie!

Bekijk het aanbod