Museum ’t Stadhuus

Het museum is gevestigd in het oude gemeentehuis van Hardenberg, daterend uit 1805 en daarmee een van de oudste gebouwen in Hardenberg.

In het museum zijn te bezichtigen een stijlkamer en keuken van rond 1900. Kelder uit grootmoeders tijd. Tentoonstellingen “In je hemd” over onderkleding van vroeger en “Grens en smokkelen”.
Tevens is er een afdeling archeologie met o.a. vondsten uit de omgeving van Hardenberg. In het museum is een Koffie Corner met ruimte voor ca. 40 pers. Er is een traplift aanwezig.

In de maand september zal de reizende tentoonstelling “De Stille Revolutie” geëxposeerd worden in het museum. De Stille Revolutie vertelt over de dramatische veranderingen in het agrarisch leven na 1945. Bezoekers van de expositie gaan virtueel op bezoek bij de boeren in de keuken en horen daar de verhalen over de veranderingen.

Het agrarisch leven is na de Tweede Wereldoorlog ingrijpend en definitief veranderd. In de tentoonstelling De Stille Revolutie, een project van Twentse Welle, IJsselacademie en Historisch Centrum Overijssel, is te zien hoe boeren hun leven razendsnel zagen veranderen. Alles moest sneller, groter en efficiënter. Het was een ware revolutie binnen de boerenstand die stilzwijgend werd ondergaan tussen alle andere veranderingen in de Nederlandse samenleving.

STADSWANDELING HARDENBERG

In Hardenberg is het mogelijk een stadswandeling te maken met gids t/m eind oktober.

Een wandeling met uitleg van een gids duurt ca. 2 uur en voert u door heden en verleden van Hardenberg langs plekken en objecten waarvan u het bestaan niet kent. Inclusief bezoek aan het gemeentehuis. (Alleen tijdens werkdagen)

De start is iedere donderdag middag om 13,30 uur vanaf het Museum ’t Stadhuus aan de Voorstraat 34 in Hardenberg. Wij adviseren u te parkeren in de parkeergarage onder het gemeentehuis of op het parkeerdek aan de Gedempte Haven. U betaald hier zolang u er staat. Overige parkeerplaatsen zijn max. 2 uur. Beleef en ontdek Hardenberg.

DORPSWANDELING HEEMSE

Ook is het mogelijk om in de maanden juli en augustus op woensdagmiddag een wandeling te maken om de Heemser Kamp met gids, met een bezoek aan de middeleeuwse Witte of Lambertus kerk. (Behalve als er kerkelijke activiteiten zijn) De start is om 13,30 uur vanaf de parkeerplaats naast de kerk bij de Oude Kosterij, Scholtensdijk 22, Heemse/Hardenberg. (Gratis parkeren) Heemse heeft ook een rijke geschiedenis en ook in de periode 1940 -1945 hebben zich hier vele zaken afgespeeld. De wandeling duurt ook ca. 2 uur.

U kunt zich voor beide wandelingen aanmelden via telefoon nummer 0523-260355 of 0615379224 email: stadswandeling@hvhardenberg.nl Maar u kunt in het seizoen ook spontaan komen. In het seizoen is er op de wandeldagen altijd een gids aanwezig. (Groepen wel graag vooraf melden)

De kosten voor de wandelingen zijn € 2,50 ter plaatse te voldoen aan de gidsen.

Kinderen t/m 12 jaar gratis. Het gehele jaar door ook wandelingen buiten de vaste tijden en dagen mogelijk op afspraak.


Museum ’t Stadhuus in het oude gemeentehuis van Stad Hardenberg, is gevestigd aan de Voorstraat 34, In het museum worden wisselende tentoonstellingen gehouden.

Openingstijden:
april t/m oktober- ma. t/m za. 13:30 tot 16:30 uur
groepen s.v.p. op afspraak

Entree: € 2,50

Op Open Monumenten Dag 9 september van 10.00 – 16.30 uur is het museum gratis toegankelijk.

 

Het aanbod van Museum ’t Stadhuus

Stadswandeling

Waar ligt Museum ’t Stadhuus

Museum ’t Stadhuus

Voorstraat 34, 7772AD Hardenberg

De leukste vakantie beleef je natuurlijk in deze regio!

Bekijk nu het aanbod in Hardenberg en boek uw onvergetelijke vakantie!

Bekijk het aanbod