De lekkerste asperges komen uit het Oosten

Van april t/m juni kan heerlijk genoten worden van het witte goud: de asperges! Tot 24 juni wordt er in de regio's Salland en Vechtdal volop aandacht besteed aan de Koningin van de groente. Restaurants bieden de heerlijkste aspergerechten aan, er worden aspergefietsroutes uitgezet, er vinden smaakevenementen en open dagen bij telers plaats en we delen de lekkerste recepten met je. Geniet vooral van de asperges, eet smakelijk!

Aspergeperiode

Aspergeperiode

Het Salland en Vechtdal beschikt over een zeer lichte zandgrond met diep grondwater. Hierdoor ontstaat de specifieke smaak van de asperge welke van uitzonderlijke klasse is! Waarom is een goede grondsoort zo belangrijk voor witte asperges? Hoe dragen zonnestralen bij aan het groeiproces? Ontdek en proef het dit jaar tijdens de aspergeperiode!

Jan Nijenhuis

Jan Nijenhuis

MET ONZE STREEKPRODUCTEN WILLEN WE DE TOERIST NAAR DIFFELEN HALEN EN HET VECHTDAL PROMOTEN.

Jan Nijhuis, aspergeboer in Diffelen,Aspergeboerderij Het Nijenhuis

Het aspergeseizoen is geopend. Dertig jaar geleden oogstte Jan Nijhuis in Diffelen zijn eerste asperges. Een gewas dat destijds alleen in het zuiden werd geteeld en in de omgeving van Hardenberg nog vrij onbekend was. De pionier bleek over goede esgrond te beschikken. Zo goed, dat de hem wel eens ingefluisterd wordt dat zijn asperges nog lekkerder zijn dan in het zuiden van het land. Inmiddels is de hele regio bekend met het witte goud van Het Nijenhuis. Restaurants, groenteboeren en consumenten uit de wijde omgeving willen de Vechtdal-asperge. Met dit exclusieve streekproduct wil de aspergeboer meer bereiken dan alleen een ultieme smaakbeleving. “We willen de toerist naar dit gebied halen en het Vechtdal promoten. Wij proberen met het verhaal achter de asperge en de complete sfeer eromheen nóg meer van de asperge te maken dan deze van zichzelf al is.”

Benieuwd hoe Jan dit doet? Bekijk het filmpje in de link hieronder.

Op bezoek bij de aspergeboerderij

Wist je dat?

Wist je dat?

De kleur van de asperges hangt af van de hoeveelheid zonlicht die ze hebben gezien: witte groeien onder de grond (in een zogenaamde ‘rug’; een opgehoogde zandwal), paarse hebben al wat meer licht gehad en groene groeien in de open lucht.

 

RECEPT: Asperge ijs!

RECEPT: Asperge ijs!

Eric Otter, chef-kok bij restaurant De Rheezer Bistro: “Tijdens het aspergeseizoen wordt er wel dertig kilo asperges per week verwerkt en gegeten. De asperge staat echt centraal in ons menu in deze periode. Uiteraard kiezen we voor lokale producten, dus serveren wij het witte goud van aspergeboerderij Het Nijenhuis. We proberen zoveel mogelijk van de asperge te gebruiken. De schilletjes zijn over en daar zit echt heel veel smaak in. We willen onze gasten verrassen en iets laten proeven dat ze thuis niet zo maar eten. Dit recept is daar een goed voorbeeld van. Het past bij onze manier van werken. We willen de gerechten graag spannend maken.”

Asperge ijs
Ingrediënten
• 0,25 liter room
• 0,25 liter volle melk
• 200 gram invertsuiker
(Recept invertsuiker: per kg suiker een halve liter water. Laten koken zodat suiker oplost. Wanneer dit kookt sap van 1 citroen toevoegen en 20 minuten laten doorkoken.)
• 165 gram eigeel
• 1 vanillepeul (gespleten)
• 250 gram aspergeschillen

Verwarm de room met de vanille en de aspergeschillen. Breng dit tegen de kook aan en laat het een half uurtje rustig trekken. De aspergeroom laten afkoelen en door een zeef halen. Meng dit vervolgens met de invertsuiker, eigeel en volle melk. Dit mengsel opdraaien in een ijsmachine. Heb je geen ijsmachine? Geen probleem. Zet het mengsel in een platte bak in de vriezer. Roer het gedurende 3 uur om de 30 minuten door, om ijskristallen te voorkomen. Laat het ijs daarna een nacht in de vriezer staan om goed te harden.
Bij De Rheezer Bistro krijg je uiteraard een feestje op je bord, maar je kunt asperge ijs simpel en lekker garneren met zomerfruit, zoals aardbeien of frambozen. Asperge ijs is ook heel lekker met rabarber!

Arrangementen/activiteiten

Arrangementen/activiteiten

Met een arrangement in het Verrukkelijk Vechtdal bijvoorbeeld, waar naast asperges nog veel meer te zien, proeven en ontdekken is. Na een aspergemenu heerlijk blijven slapen is dan een goed idee…Bekijk het aanbod via de link

Bekijk het aanbod

De leukste vakantie beleef je natuurlijk in deze regio!

Bekijk nu het aanbod in Hardenberg en boek uw onvergetelijke vakantie!

Bekijk het aanbod