navigatie overslaan

Natuuractiviteitencentrum De Koppel

De Koppel is natuurlijk leuk voor iedereen. Gelegen aan de Vecht in Hardenberg, bij stuw en sluis, op loopafstand van het centrum.

De Koppel is hèt natuuractiviteitencentrum van de gemeente Hardenberg. Tevens is De Koppel Anjerpunt voor Vechtdalbeleving, thema water en natuur. Jong of oud, inwoner van Hardenberg of recreant, met of zonder kinderen: iedereen is van harte welkom. Een prima locatie om educatie en dagje uit te combineren.

Educatief uitje, ook bij slecht weer

Uilenballen pluizen, paddestoelenexcursie en Repairmiddag. Zo maar een greep uit het activiteitenaanbod van De Koppel voor kinderen in de leeftijd van ca. 4 t/m 10 jaar. Thema’s als water, natuur, duurzaamheid, water, flora en fauna passeren al gelang de seizoenen de revue.

  • Koppeltuinen - Om heerlijk te struinen en van de gebaande wegen af te dwalen. Vergeet de bijenstal, Ooievaarspaal en het insectenhotel niet!

  • Natuurontdekhoek - Of je nu 4 of 80 bent, hier kun je naar hartenlust proefjes doen, met de microscoop dieren en planten van heel dichtbij zien of spellen en opdrachten doen.

  • Kennisloket en mediatheek - Boordevol boeken en naslagwerken zoals insectengidsen, literatuur over vleermuizen, mappen met lesonderwerpen voor Biologie en veldwerk, wetenschappelijke flora’s, videobanden over roofvogels en CD-roms over de natuur van Overijssel.

  • Kinderfeestjes - Een leuk feest met een groen randje voor kids van 4-10 jaar. De jarige ontvangt een Koppelcadeautje en krijgen alle feestvierders een glas ranja. Elk feestje bestaat uit een onderzoekopdracht, een knutselopdracht, een rustige activiteit en een actief spel. Kies uit ‘De Ontdekjas of ‘Ko Koppel’.

Centrum voor beleefactiviteiten en Anjerpunt

Behalve alle natuuractiviteiten in en rondom De Koppel kun je hier ook veel wijzer worden over zaken als energie, klimaat en duurzaamheid. Zo zijn er exposities en tentoonstellingen, lesprogramma’s en informatieavonden. Zeker interessant voor de wat oudere en leergierige kinderen die van uitdaging houden. De Koppel is ook Anjerpunt. De vijf De vijf Anjerpunten in het Vechtdal vertellen samen het hele verhaal van het Vechtdal. De geschiedenis (Gramsbergen), het water en de natuur (Hardenberg), de landbouw (Beerze), de landgoederen (Vilsteren) en de mensen (Hoonhorst).

Tip: Wist je dat je in de Koppelwinkel allemaal leuke groene cadeaus kunt bekijken en kopen? Bijvoorbeeld boeken over bomen, vogels, flora en fauna, zoekkaarten, loeppotjes, kwartetspel, natuurwaaier, bouwmodellen op zonne-energie en nog veel meer.

Categorieën