navigatie overslaan

Het Vechtdal als rustgevend decor

Bosbaden brengt je dichtbij jezelf en de natuur

  • Leestijd 5
  • Gelezen 221 keer
  • Geschreven door Jorinde

Wil je de stilte van het Vechtdal ervaren? Optimaal ontspannen in het groene landschap? Een unieke ervaring in en mét de natuur is bosbaden. Deze bijzondere activiteit brengt je even heel dicht bij de natuur én jezelf.

Vertragen, in het hier en nu zijn en je terugtrekken in de natuur; het is bewezen dat dit je lichaam tot rust brengt, dat het stress vermindert en een positief effect heeft op je zenuwstelsel. Tijdens een bosbad ervaar je het allemaal. Bosbaden is zo’n veertig jaar geleden ontstaan in Japan, waar het shinrin-yoku heet. Een bosbad is eigenlijk niet meer dan je met al je zintuigen onderdompelen in de natuur.

Natuur geeft rust

Wie de regio Hardenberg bezoekt of er woont, kan het bosbaden zelf gaan ervaren. Om te ontdekken hoe verfrissend een bosbad kan zijn, ga ik op pad met bosbadgids Jacobien Dijkstra. De natuur, en in het bijzonder het Vechtdal, is haar tweede thuis. Wanneer we met een klein gezelschap het bos inlopen vertelt Jacobien over de helende werking van de natuur. “Bomen geven ons een rustgevende prikkel. Dit komt onder andere door de herhalende patronen in de takken en bladeren. Die hebben een positief effect op onze hersenen”, legt de bosbadgids uit. Ik kijk omhoog en begrijp het wel. Tel de kleuren en geuren erbij op en je bent al gauw in een andere wereld.

In het bos zoeken we allemaal een plekje. We starten met een meditatie om onze zintuigen wakker te maken. Ik voel de aarde, ruik de geuren van het bos en proef de wind. Uit je hoofd komen en ‘in je lijf zakken’ is het doel. Dat is ons goed gelukt, zo blijkt wanneer we even later met elkaar wat slaperig in een cirkel staan.

Vertragen

Bosbaden kent een aantal vaste onderdelen, zoals een geleide meditatie, diverse simpele uitnodigingen en een deelcirkel waarin je kort met elkaar deelt wat er op dat moment is. Jacobien neemt ons mee voor een wandeling. Niet zoals we dat gewend zijn, in hoog tempo en met grote stappen. Nee, de uitdaging is om je in stilte ‘loom en meanderend door het landschap te bewegen’. Dat voelt niet altijd comfortabel, waarschuwt Jacobien ons. Onthaasten zijn we namelijk niet zo gewend.

In slow motion en alleen met jezelf gebeurt er eigenlijk van alles. Ik zie prachtige rode vlinders, mooie bloemetjes en een kever die de zandbult niet op komt. Om me heen hoor ik allerlei verschillende vogelgeluiden. Had ik dit gezien en opgemerkt als ik op mijn normale tempo hier had rondgelopen?

Er volgt nog een aantal oefeningen, uitnodigingen. Steeds op een nieuw, prachtig plekje. “De meeste uitnodigingen zijn gericht op het gebruik van je zintuigen. Wanneer je zintuigen aan het werk zijn, is er namelijk geen ruimte voor gedachten. Dan ben je echt in het hier en nu. Dan kom je pas echt tot rust in je eigen lijf”, legt Jacobien uit.

Alleen met jezelf

Wanneer ik een plekje heb gevonden aan de waterkant rol ik het kleine briefje dat ik heb gekregen open. ‘Waar komt het water vandaan en waar gaat het naartoe? Misschien wil je wel contact maken met het water’. Ik tuur wat over het water. Ik voel me onrustig worden. ‘Wat zal ik nu doen? Stilzitten duurt lang!’, schiet het door mijn hoofd. Wanneer je je eraan toegeeft blijkt de stilte toch iets in je los te maken. Een inzicht, een filosofische gedachte of emotie; het kan van alles zijn zo blijkt wanneer we onze ervaringen delen.

Ritueel

Het bosbad eindigt met een prachtig ritueeltje, maar vooral de aandacht die Jacobien besteedt aan de hele bosbad-ervaring valt op. De grote thermosfles vol dennennaaldenthee die ze in haar rugzak meedraagt, haar uitgebreide kennis van de natuur en de omgeving en het persoonlijk, handgeschreven kaartje dat we na afloop ontvangen. “Ik vind het mooi om als bosbadgids bij te dragen aan het welzijn van mensen in mijn eigen omgeving en mijn liefde voor dit landschap te kunnen gebruiken bij het vormgeven van een bosbad”, zegt Jacobien, die werkzaam is als onderwijskundige, natuurgids en bosbadgids. “Dat ik mensen kan laten ervaren wat het is om de tijd te vergeten, alles los te laten en uit je hoofd te komen en zo ook nog een bijdrage kan leveren aan het welzijn van mensen. Dat vind ik heel mooi.”

Een cadeautje voor jezelf

Natuurlijk kun je zelf de bossen in gaan om de stilte op te zoeken, maar het groepsgevoel en de begeleiding van Jacobien zorgen zeker voor een diepere beleving. Haar uitnodigingen helpen je om los te laten en je helemaal over te geven aan de ervaring. Onder begeleiding van een gids hoef je je bovendien geen zorgen te maken over de omgeving wanneer jij je ogen wilt sluiten, waardoor je volledig kunt ontspannen.

Een cadeautje voor jezelf, noemt Jacobien een bosbad. Zo ervaar ik het ook. Met je zintuigen volop open en aan haal je de natuur dichterbij en kom je echt een stukje dichter bij jezelf.

Bosbaden kan in de gemeente Hardenberg via camping De Klashorst. Het is bedoeld voor zowel toeristen als inwoners. Ook als personeelsactiviteit of vriendinnenuitje is het te boeken. Een bosbad duurt 3 tot 3,5 uur en kost 45 euro. Voor groepen is de prijs op aanvraag. Wil je meer weten? Kijk dan op www.campingdeklashorst.nl/accommodaties/bushcraft/bosbaden of neem rechtstreeks contact op met Jacobien via jacobiendijkstra@hotmail.

Wat vind je van dit artikel?

Geschreven door Jorinde

Jorinde is journalist en tekstschrijver. Ze interviewt graag mensen over relevante thema’s én over de regio waar ze trots op is!