navigatie overslaan

Artikel

Ondernemer: Bas Huisman

  • Leestijd 2
  • Gelezen 111 keer

De zuivere wijnen van Wijngoed Reestlandhoeve

Nederlandse wijn, is dat nou lekker? “Mensen vragen het ons weleens”, lacht Bas Huisman (24) van Wijngoed Reestlandhoeve. “Je vraagt ook niet aan een Franse wijnboer of zijn wijn wel lekker is.” De jonge wijnboer beheert samen met zijn ouders het familiebedrijf in Balkbrug. Daar produceren ze al bijna twintig jaar prijswinnende wijnen.

Het unieke wijngoed ligt middenin het idyllische Reestdal. Dat proef je. Als je naar rivier de Reest kijkt, zie je dat het water bruin is. “Dat komt door mineraalrijk oerijzer. Dat zit hier ook in de grond. Onze druiven halen daar voedingsstoffen uit. Dat geeft ze een hele zuivere smaak en laat het karakter van de druif goed naar voren komen.”

Unieke werkwijze
Op Wijngoed Reestlandhoeve maken ze alle soorten wijn die je maar kunt bedenken. “In principe kunnen we qua wijn een diner verzorgen van A tot Z.” Van droge tot zoete wijnen en van mousserende wijnen tot port. De wijnproducent maakt wijnen als geen ander en heeft een uniek productieproces. Een deel van die werkwijze is het afspelen van klassieke muziek in de wijngaard. “De trillingen hebben een positief effect op de ontwikkeling van de druiven. Ze worden weerbaarder en zuiverder van smaak.” Beethoven, Mozart, Vivaldi; in de wijngaard draaien ze van alles. De nummers zijn allemaal met zorg uitgekozen. “Vrolijk, opgewekt en liefdevol. Die nummers werken het best.” Af en toe verversen ze de afspeellijst. “Die druiven hebben dan wel geen oren, maar wij wel. Soms ben je wel even toe aan iets nieuws.”

Duurzaam
Het onderscheid zit volgens Bas niet alleen in de muziek. “We hebben een duurzame kijk op de wijnteelt.” Het oogsten van de druiven gebeurt zo veel mogelijk zonder gewasbeschermingsmiddelen. “Vaak lukt dat, een enkele keer moet je helaas toch bijsturen.” Bij de Reestlandhoeve is de wijngaard echt onderdeel van de natuur in plaats van een decorstuk. De wijntelers werken met homeopathische middelen en zaaien een kruidenmengsel in die geoptimaliseerd is voor de wijngaard. Dat is volgens de wijnboer de kracht. “We gebruiken alternatieve methoden en zijn altijd aan het experimenteren. We hechten veel waarde aan de natuur, duurzaamheid en transparantie.” En of Nederlandse wijn lekker is? “Dat moeten mensen zelf maar komen ontdekken.”

Ga naar de website van de Reestlandhoeve

Wat vind je van dit artikel?